Wouter Hoeffnagel - 09 oktober 2015

Investering van 27 miljoen euro in Netherlands eScience Center

De inzet van computer- en datatechnologie helpt bij uit aangaan van grote maatschappelijke en wetenschappelijke uitdagingen van de toekomst. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO en de ICT-samenwerkingsorganisatie van het hoger onderwijs en onderzoek SURF investeren daarom 27 miljoen euro in het Netherlands eScience Center (NLeSC).

NLeSC is het nationale expertisecentrum voor het gebruik van Big Data in wetenschappelijk onderzoek. Het centrum is onderdeel van de langetermijnstrategieën op het gebied van Big data van zowel SURF als NWO. De partijen gaan het NLeSC de komende vijf jaar financieren. Per jaar wordt 5,4 miljoen euro beschikbaar gesteld. De overeenkomst voor de financiering is getekend door Hans de Groene, algemeen directeur NWO, en Erik Fledderus, algemeen directeur SURF.

50 Big Data projecten
Het merendeel van de investering wordt toegekend aan samenwerkingsprojecten in de Nederlandse wetenschap. De afgelopen vier jaar heeft NLeSC ruim 50 Big Data projecten gestart. Het centrum ontwikkelt nieuwe digitale technologie in een brede reeks onderzoeksgebieden, variërend van levenswetenschappen en geesteswetenschappen tot natuurkunde.

NLeSC beschikt ook over een team van experts in digital science die samenwerken met onderzoekers aan Big Data vraagstukken. Deze eScience Research Engineers zijn wetenschappers met expertise op het gebied van geavanceerde computertechnologie en datawetenschap.

Nieuwe projecten starten
“Deze financiering voor de komende vijf jaar stelt ons in staat om veel nieuwe projecten in verschillende onderzoeksgebieden op te starten, om trainingen te geven en om Big Data ontwikkelingen nationaal en internationaal af te stemmen. Dit is goed nieuws voor NLeSC en iedereen in Nederland die zich bezig houdt met Big Data”, zegt Wilco Hazeleger, directeur van NLeSC.

SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024 Vertiv BW week 6 liggend oranje/vierkant blauw 04-12-2023 tm 11-12-2023
Vertiv BW week 6 liggend oranje/vierkant blauw 04-12-2023 tm 11-12-2023