Wouter Hoeffnagel - 13 november 2015

Vraag naar big data oplossingen stijgt

Bedrijven gaan de komende jaren steeds meer gebruik maken van big data. De vraag naar big data gerelateerde technologie en diensten stijgt naar verwachting tot 2019 met een samengestelde jaarlijkse groei van 23,1%. De markt is naar verwachting in 2019 zo’n 48,6 miljard dollar waard.

Dit voorspelt onderzoeksbureau IDC. “De almaar toenemende interesse van bedrijven om opkomende big data gerelateerde software en infrastructuurtechnologieën te omarmen zonder hoge implementatiekosten heeft geleid tot de creatie van een rijk ecosysteem van nieuwe en bestaande leveranciers”, zegt Ashish Nadkarni van IDC. “Tegelijkertijd drijven kansen op de markt nieuwe investeringen, overnames en fusies aan naarmate gevestigde leveranciers relevant willen blijven door geavanceerde oplossingen en nieuwe go-to-market paden ontwikkelen.”

Infrastructuur, software en diensten
IDC verdeelt de big data markt in drie segmenten: infrastructuur, software en diensten. Alle segmenten laten de komende jaren groei zien. Het segment software groeit met een samengestelde jaarlijkse groei van 26,2% naar verwachting het hardst. Het segment diensten volgt met 22,7%, terwijl het infrastructuursegment naar verwachting een samengestelde jaarlijkse groei van 21,7% laat zien.

Het onderzoeksbureau verwacht ook dat big data een steeds groter aandeel wordt van de Business Analytics markt. Tegelijkertijd verwacht IDC echter ook dat de groei van de big data markt langzaam gaat afvlakken. Vooral de toenemende prijsdruk op infrastructuur en de verdere commercialisering van open source software zetten de groeicijfers van de markt onder druk. Ook de beschikbaarheid en het kennisniveau van big data professionals hebben een directe impact op de markt.

SLTN Vierkant SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024
SentinelOne bannercampagne BW BN 04-09-2023 tm 31-01-2024