Redactie - 06 januari 2016

Elektrische auto met 1.000 PK onthult tijdens CES (video)

Automaker Faraday Future heeft een conceptcar onthuld die het best te vergelijken is met de Batmobile. De elektrische auto heeft 1.000 pk en naast het uiterlijk springt de modulaire opbouw het meest in het oog.

Tot kort was weinig bekend over het mysterieuze Faraday Future. Het bedrijf liet maar weinig los over zijn oorsprong en waar het precies mee bezig was, maar tijdens de presentatie op CES in Las Vegas werd er meer duidelijk.

De nieuwe elektrische supercar moet Tesla gaan kloppen op de markt van elektrische wagens. Voor de ontwikkeling van de nieuwe wagen kan het bedrijf daarbij rekenen op het geld van Jia Yueting, de miljardair achter LeTV - een soort Netflix van China.

De gepresenteerde Batmobile van Faraday Future is niet voor massaproductie, maar kan wel in een beperkt aantal op de markt komen. Hij heeft een topsnelheid van 321 kilometer per uur en gaat in drie seconden van 0 naar 100 (net als de Tesla) en heeft een motorvermogen van 1.000 pk.

De conceptcar FFZERO1 toont enkel wat het bedrijf kan. Het onderstel staat vast, maar verder is hij modulair (of Variable Platform Architecture - zoals het bedrijf het systeem zelf noemt) op te bouwen. Zo kan er gekozen worden voor meer accu's voor een groter bereik, of bijvoorbeeld een grotere wagen voor meer comfort.

Een ander groot voordeel aan het modulaire concept is de vervangprijs. Doordat de wagen - net als bijvoorbeeld bij de Fairphone - uit losse onderdelen bestaat, is het vervangen makkelijker en goedkoper.

Eerder liet het bedrijf al doorschemeren dat ze een soort abonnementsformule willen lanceren. Als u alleen rijdt kunt u dan bijvoorbeeld voor de pk's kiezen, terwijl u bij een gezinsuitje voor meer comfort en zitplaatsen kiest. Hoe dit precies in zijn werk gaat is nog niet bekend.

Faraday Future wil volgend jaar al met de eerste modellen voor massaconsumptie komen, dat is zeer snel voor een autofabrikant die nog maar ruim 1,5 jaar bestaat. Maar volgens het bedrijf is snelheid juist net hun kracht. "We zijn 18 maanden geleden gestart, en kijk waar we nu staan. Die snelheid is één van onze grootste sterktes en wat ons differentieert van de rest."

In samenwerking met Datanews

 

AWS Summit Amsterdam tm 30 mei 2023 SLTN Vierkant
Netgear banner liggend start week 14