Wouter Hoeffnagel - 16 januari 2016

Apple kan naheffing van 8 miljard dollar opgelegd krijgen door Europese Commissie

Indien Apple van de Europese Commissie met terugwerkende een hoger belastingtarief opgelegd krijgt voor de jaren 2004-2012 kan dit voor het Amerikaanse bedrijf flink in de papieren lopen. Apple kan in dit geval van de Europese Unie een naheffing verwachten van 8 miljard dollar.

Dit blijkt uit een analyse van het persbureau Bloomberg. De Europese Commissie onderzoekt de wijze waarop Apple zijn belastingen aangeeft. Hiervoor maakt het bedrijf slim gebruik van regelgeving, waardoor het maar weinig belasting hoeft te betalen. Bloomberg schat dat Apple 55% van de zijn omzet buiten de VS genereert, waarover het bedrijf tot nu toe slechts 1,8% belasting hoeft te betalen. 

De Europese Commissie overweegt Apple echter alsnog met terugwerkende kracht een belastingtarief van 12,5% op te leggen over de jaren 2004 tot en met 2012. In totaal realiseerde Apple in deze periode een winst van 64,1 miljard dollar. Indien het hogere belastingtarief inderdaad wordt opgelegd kan Apple hierdoor een naheffing verwachten van 8 miljard dollar. De Europese Commissie beslist volgens Bloomberg in maart al of het belastingtarief inderdaad wordt opgelegd.