Redactie - 19 januari 2016

Vijf miljoen banen verdwijnen door komst van robots en kunstmatige intelligentie

Door de komst van robots en kunstmatige intelligentie zullen er tegen 2020 zeker 5 miljoen verdwenen zijn. Dat zal in de 15 grote economieën gebeuren, meldt het Wereld Economisch Forum (WEF).

Volgens het WEF zullen er 7,1 miljoen jobs verdwijnen, maar komen er ook 2 miljoen bij. De resultaten komen voort uit gesprekken met HR-managers in vijftien westerse landen en opkomende economieën.

De 15 economieën die geraadpleegd zijn, tellen voor ongeveer 65 procent van het totaal aantal werkenden wereldwijd. Het gaat niet alleen om jobs in fabrieken, maar ook bijvoorbeeld in de administratieve sector of zorg.

De nieuwe jobs zullen er komen in de technologische sector. De vraag naar programmeurs en ingenieurs zal alleen maar blijven stijgen in de komende vijf jaar, zegt het WEF. Ook zal er een groei ontstaan in de energiesector; daar komen voornamelijk banen bij door de klimaatverandering.

De impact zal er vooral zijn voor vrouwen. Relatief veel vrouwen hebben nu werk in de sectoren die flink op de schop gaan, ook hebben weinig vrouwen een technologische opleiding.

In samenwerking met Datanews

Veeam On BW tm 12 juni 2023 Alleen DI Leaders Nutanix BW 30-05 tm 15-06-2023
FOBT2023 | Banner liggend - REGISTER