Redactie - 29 juni 2016

Storage Summit illustreert dynamiek Ingram Micro

Storage Summit illustreert dynamiek Ingram Micro image

In samenwerking met zijn fabrikanten hield distribiteur Ingram Micro onlangs voor de tweede keer zijn Storage Summit. Plaats van handeling: De Fabrique te Utrecht; een prachtige ambiance om een middag lang samen met partners van gedachten te wisselen over de laatste producten en nieuwste technische ontwikkelingen op gebied van opslag en aanverwante zaken.

Ingram Micro ontwikkelt dynamiek aan diverse fronten. Daarbij bevindt het zich midden in een transformatieproces van ‘core distributeur’ naar leverancier van ‘value add services & advanced solutions’, zoals ook weer duidelijk wordt op de 16 juni gehouden – en goed bezochte – Ingram Micro Storage Summit. Of het nu gaat om de laatste oplossingen voor on-premise, om backup- en storagemogelijkheden in de cloud, of om de nieuwste ontwikkelingen rond file sharing, alles komt aan bod.

Kees van Kempen, januari dit jaar in dienst getreden als directeur Advanced Solutions Benelux, opent het evenement met een korte historische terugblik op de stormachtige ontwikkelingen die zich de afgelopen decennia op de storagemarkt hebben voorgedaan. De vraag naar opslag is vooral de laatste jaren enorm toegenomen, constateert hij. “Als je alleen al kijkt naar het internetverkeer dat wordt verwerkt door de Amsterdam Internet Exchange. De omvang daarvan is in 2015 gestegen naar meer dan 800 petabyte per maand. En om een indicatie te geven van wat een petabyte betekent aan opslaggeheugen: 1 petabyte komt overeen met een toren van 1,8 kilometer aan gestapelde kale CD-ROM-schijfjes.”

Van Kempen wijst ook op de eigen cloudoplossingen van Ingram Micro. De distribiteur biedt zijn partners sinds een jaar zijn zogeheten Cloud Marketplace. Een jaar geleden had men wereldwijd 30.000 seats daarin draaien. Nu, precies een jaar later, zijn dat er 500.000. “Dat is een groei van ruim 2400 procent”, aldus een trotse Van Kempen. “Het illustreert hoe belangrijk cloud en cloudstorage voor ons allen nu al is.”

Vraagstukken

Er komen lastige vragen op ons af, waarop we voor klanten slimme antwoorden moeten formuleren, vervolgt hij. “Vraagstukken als: welke opgeslagen data zijn nu eigenlijk echt belangrijk; hoe beveilig ik mijn gevoelige data, zodat deze alleen toegankelijk zijn voor geautoriseerde personen;  voldoet mijn organisatie aan de nieuwe Europese wetgeving op het gebied van persoonsgegevens; en is mijn IT-infrastructuur zodanig beveiligd dat ik voldoe aan de Wet meldplicht datalekken.”

Op zoek naar antwoorden op deze en soortgelijke vragen presenteert Ingram Micro zijn publiek een drietal seminars. Voor zij die graag worden bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen op gebied van Flash Storage, is er het interessante seminar ‘Intel – The latest in SSD Technology’ van Wim Nagels, Distribution & Channel Server Manager bij Intel. Franklyn Cecilia, Field Technical Consultant bij Ingram Micro Nederland, geeft een helder overzicht van wat Ingram Micro zelf, in samenwerking met zijn fabrikanten, allemaal aan oplossingen te bieden heeft. Deze presentatie blijkt met name interessant voor resellers die op zoek zijn naar oplossingen voor storage, backup en file sharing ‘in de cloud’.

Data Lifecycle Management

Nico Oostenrijk van Hewlett Packard Enterprise sluit het seminarprogramma af. Oostenrijk is bij HPE verantwoordelijk voor  Informatiemanagement & Governance en hij geeft de resellers in de zaal een overzicht van het portfolio dat zijn bedrijf op dat vlak te bieden heeft en waarvoor ze, indien geïnteresseerd, ook bij Ingram Micro terecht kunnen. Hij geeft resellers die zich willen onderscheiden de boodschap mee:  verander je blik als het gaat om de aanpak van de enorme groei aan storagebehoeften van je klant. Want, zegt hij, als je blijft doen wat we altijd hebben gedaan – dat wil zeggen bij opslagtekort disks bijplaatsen en bij gebrek aan rekencapaciteit extra servers neerzetten –  dan ben je op de verkeerde weg. Dan blijf je steken bij een businessmodel dat op den duur niet meer te handhaven is. Die aanpak moet in de visie van Oostenrijk en HPE worden vervangen door een Data Lifecycle Management-benadering. Daarmee maak je allereerst goed inzichtelijk welke data je in huis hebt, waarna je die data vervolgens gaat classificeren in (bijvoorbeeld) termen van ‘wordt veel geraadpleegd’ versus ‘wordt zelden of nooit geraadpleegd’. “Als je dat goed in kaart hebt, kun je elk type data precies die opslag geven die daarvoor het meest geëigend is, zodat je de groei op een veel slimmere manier gaat opvangen dan je altijd hebt gedaan.”

Afronding

Terwijl de geuren en dampen van de voor de deur gesitueerde ‘All American slow food barbecue’ De Fabrique al binnendringen, wordt het officiële programma besloten met een centrale paneldiscussie onder leiding van Witold Kepinski, hoofdredacteur van Dutch IT-channel. Het blijkt een passende afronding van een in alle opzichten dynamische dag, waarvan u later op de nieuws-site van Dutch IT-channel nog een apart verslag kunt lezen.

Bekijk de video reportage van de Ingram Micro Storage Summit.

Door: Dick Schievels

 

SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024 Gartner BW start 5 juli tm 4 nov 2023
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29