Redactie - 10 november 2016

Politie VS worstelt met opslag videobeelden

Politie VS worstelt met opslag videobeelden image

Nog voordat de nationale overheid in de VS politie verplicht uitrust met een bodycam, had Mark Pacholec, politiechef van het stadje Orchard Park bij New York, het gebruik van de camera’s al ingevoerd. En daarmee als een van de eersten geconfronteerd met de hoge kosten die komen kijken bij het beheer van die enorme berg videobeelden. Tijdens SUSECon 2016 vertelt Pacholec dat alleen de open source opslag software van SUSE in staat is tegen een redelijk bedrag de zee aan data te beheren.

Orchard Park is een stadje van ongeveer 30.000 inwoners. De naam is ontleend aan het landschap dat rijk is aan boomgaarden. Pacholec is vier jaar geleden als korpschef aangetreden. Hij vertelt dat hij het belang van technologie inziet bij het handhaven van wet- en regelgeving. Daarom hebben zijn mannen en vrouwen een camera op hun lichaam die zij activeren als dat nodig is; en handen er dertig camera’s in de stad. De IT is ondergebracht bij een organisatie die dat doet voor alle publieke diensten in de stad.

“Het probleem is niet zozeer de opslag van alle bytes – en bij video praat je al snel over exabytes – maar vooral over het beheer ervan. Er ontstaat een probleem als je bepaalde beelden tevoorschijn moet halen als onderdeel van de bewijsvoering”, vertelt de korpschef. Eraan toevoegend dat zijn korps ook beschikt over twee drones die ook beelden leveren.

De beelden moeten volgens wetgeving minstens 180 dagen worden bewaard. Als beelden bij een arrestatie zijn gemaakt, dan geld een bewaarplicht van drie jaar. Mocht iemand worden veroordeeld, dan geldt een nog veel langere bewaartermijn.

In totaal werken er 51 agenten met een bodycam. Zij hebben alle hun eigen apparaat, zodat geen problemen kunnen ontstaan over wie ze heeft opgenomen. “We slaan de data lokaal op, omdat het (potentieel) bewijsmateriaal is. We willen geen risico lopen dat ze data in ongewenste handen komen; wij zijn de eigenaar van de gegevens. Daarom slaan we ze zeker niet op in de cloud”, zegt hij stellig.

Sommige gestopt

De kosten van opslag en beheer kunnen tot in de miljoenen dollars per jaar lopen. “Ik ken korpsen die alweer zijn opgehouden met het opslaan en verwerken van de videobeelden, ook al is het nationaal verplicht. Ze hebben er gewoon geen geld voor”, aldus Pacholec.

Paul Pepero, directeur van het IT-dienstencentrum in de stad, vertelt dat hij de oplossing vond via open source. Ze gebruiken SUSE Enterprise Storage 2 op HPE-apparatuur en volgens de referentie-architectuur van HPE o de beelden op te slaan en te beheren. “Software-defined storage zal de traditionele enterprise storage kan vervangen als de dominante opslagarchitectuur”, is Pepero’s overtuiging. De voordelen zijn het sneller kunnen beschikken over gewenst beeldmateriaal, de loskoppeling van hard- en software, en een veel lagere kapitaalslast en beheerkosten.

De oplossing van SUSE gebruikt relatief goedkope standaard schijven, kan overweg met block, file en object bestanden, is veilig en uitermate schaalbaar.

De korpschef wijst naar de slide waarop staat afgebeeld hoe de oplossing eruit ziet met de apparatuur en de verbindingen. “Die kamer is uitermate beveiligd”, zegt hij. “Want daar is ons bewijsmateriaal. Daar mag geen enkele onbevoegde naar binnen. Niet fysiek, maar ook niet digitaal.” Hij geeft aan tevreden te zijn met de oplossing. “Wij kunnen  hier nog wel mee door zonder dat het ons kapitalen kost. Wat op den duur ten koste zou gaan van mensen op de straat.”

Door: Teus Molenaar