Redactie - 08 december 2016

Den Haag opent snellaadstation voor elektrische auto's

Het Nederlandse Den Haag is de eerste Europese stad met een snellaadstation voor elektrische auto's. Een auto kan er in 20 minuten opgeladen worden. Laadpalen voor elektrische auto's zie je steeds vaker in steden. Nu komen er ook echte laadstations, met een dak en meerdere laadpalen, zoals klassieke benzinestations.

Het eerste Europese laadstation in een stad is net opengegaan in Den Haag. Het gaat om een snellaadstation, zegt initiatiefnemer Fastned: binnen twintig minuten is een auto volledig opgeladen. Alle types van elektrische auto's kunnen er laden.

Tot 150 auto's per dag

Bij een laadpaal in een stad is normaal maar plaats voor één auto. En meestal laadt die ook trager op. Een Fastned-station kan tot 150 auto's per dag aan.

De stroom van de Fastned-stations komt van zon en wind. Het dak van het station in Den Haag bestaat helemaal uit zonnepanelen.

In Den Haag komen er nog vier van die snellaadstations, in samenwerking met de gemeente Den Haag. Ook in andere Nederlandse steden heeft Fastned vergevorderde plannen.

Geen eigen oprit

Fastned heeft nu al 44 snellaadstations langs de snelweg. "Stations in de stad maken ons netwerk compleet", zegt medeoprichter Bart Lubbers. "Mensen willen hun auto opladen waar de accu leeg gaat en dat kan net zo goed in de stad zijn als langs de snelweg. Daarnaast heeft het overgrote deel van Nederlanders geen eigen oprit. Ook deze mensen willen elektrisch gaan rijden en dat maakt publieke snellaadstations onmisbaar."

Momenteel rijden er in Nederland ongeveer 12.000 volledig elektrische auto's op de weg. Dat is veel meer dan in België, dat eind vorig jaar nog niet eens aan 3000 elektrische auto's zat.

In samenwerking met Datanews