Redactie - 28 december 2016

HMC kiest voor nieuwe storage voor digitaal krantensysteem

HMC kiest voor nieuwe storage voor digitaal krantensysteem image

Multimediale uitgever HMC was toe aan een nieuwe storage-omgeving en een nieuw digitaal krantensysteem. Kwaliteit, veiligheid en beschikbaarheid van data zijn de belangrijkste randvoorwaarden. HPE Platinum Converged Infrastructure Partner AXEZ zorgde voor de implementatie van de nieuwe oplossing. Met als resultaat minder beheer, minder energiekosten en maximale databeschikbaarheid. 

ICT is bijzonder bedrijfskritisch
Holland Media Combinatie (HMC), onderdeel van de Telegraaf Media Groep, is uitgever van diverse dagbladen, weekbladen, magazines en websites in Noord- en Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht. De ICT-afdeling van HMC faciliteert alle 600 medewerkers, vertellen Johan van Zijl en Jos Eillebrecht, senior beheerders Businesssystemen & Infrastructuur bij HMC. Van Zijl: “Bij ons gaat het verder dan bij veel andere bedrijven, want wij maken ons product met ICT. Een bakker heeft een oven nodig om te bakken en gebruikt alleen een computer om zijn facturen te maken en administratie te doen. Het bijzondere aan HMC is dat we al onze media met behulp van ICT maken. Als bij ons de ICT niet werkt, hebben we geen product.”

Duidelijke specificaties
De software waarmee de kranten van HMC worden gemaakt, CCI NewsGate. draait op een storage-omgeving van HPE. Eillebrecht: “De vorige software en hardware die we gebruikten was end-of-life. Voor beide hebben we een pitch georganiseerd en kozen uiteindelijk voor CCI NewsGate in combinatie met hardware van HPE.” Vanuit TMG zijn duidelijke specificaties doorgegeven, aldus Johan van Zijl: “We moesten ervoor zorgen dat alles in een 19 inch rack past, er moest stroom en netwerk uitkomen en het moest in elk datacenter in Nederland neergezet kunnen worden en functioneren. Dat is gelukt, met behulp van HPE en AXEZ. De keuze voor HPE was een eenvoudige, want we werken er al jaren mee omdat het betrouwbare en oerdegelijke hardware is. HPE heeft ons nog nooit in de steek gelaten.” 

Optimaliseren serveromgeving
De relatie met AXEZ is via HPE tot stand gekomen, vertelt Johan van Zijl: “HPE stelde zelf voor dat we contact op zouden nemen met AXEZ om ons te helpen bij het optimaliseren van onze serveromgeving. Dat was in 2012, toen we aan onze tweede HP EVA-omgeving toe waren. Vanaf het eerste moment zijn we heel tevreden over hun werk. We geven aan wat we willen, bellen een paar keer met ze en vervolgens komt het goed. Andere partijen hebben ook gewoon niet de kennis in huis die AXEZ wel heeft. Dat maakt ze uitzonderlijk.”

Snel, stabiel en degelijk
Remco van der Molen Kuipers, Commercieel Directeur van AXEZ, geeft aan waar volgens hem de kracht van het bedrijf ligt: “Wij kunnen hele mooie schetsen maken van hardwareconfiguraties, maar alles moet wel werken. In dit geval hebben we een soort blauwdruk over de HPE apparatuur gelegd om te garanderen dat alles het doet en blijft doen.” De hardware bestaat uit HPE 3PAR 7200, HPE back-up hardware op basis van StoreOnce, HPE Blade Servers, HPE DataProtector en HPE networking. De voordelen daarvan zijn volgens Van der Molen Kuipers duidelijk: “Er staat nu een snel, stabiel en degelijk systeem. Doordat je minder vermogen nodig hebt voor power en cooling, bespaar je bovendien flink op energiekosten.” Johan van Zijl vult aan: “We wisten hoeveel servers we nodig hadden, dat het een cluster moest worden en dat we een testomgeving ernaast wilden hebben. De requirements van de softwareleverancier vertelden ons precies hoe snel de hardware moest zijn en hoeveel geheugen er nodig was. Daarmee zijn we naar AXEZ gegaan en zij hebben het perfect samengesteld voor ons. De softwareleverancier had nog nooit zo’n snel systeem gezien.”

Wisselen van hoofdomgeving
Toen de pallets met serverhardware binnenkwamen is er één toren na configuratie in Amsterdam neergezet, de andere bleef in Alkmaar. Voor geheel TMG zijn deze twee serverrekken elkaars back-up, vertelt Johan van Zijl: “Elk kwartaal wisselen we van hoofdomgeving. De ene keer werkt iedereen op de omgeving in Amsterdam, terwijl de omgeving in Alkmaar de back-up is en na drie maanden is dat weer andersom.” Jos Eillebrecht vertelt dat de back-ups bewust een uur achterlopen op de actuele database: “Mocht er dan een probleem ontstaan in de actuele database, dan wordt dit niet automatisch ook overgenomen op de andere omgeving. Er is dus nog tijd voor ons om in te grijpen in zo’n geval.” De forse klus van inrichten en configureren van al deze hardware werd samen met de specialisten van AXEZ in een paar weken geklaard door de ICT-afdeling van HMC. Daarna kon de opleiding en training voor alle gebruikers beginnen.

Proactieve meldingen
De geleverde oplossing is inclusief HPE Proactive Care. Remco van der Molen Kuipers: “Binnen deze supportvorm wordt proactief melding gemaakt van hardwareproblemen die zich zouden kunnen gaan voordoen. Nog voordat het desbetreffende onderdeel defect raakt, wordt het vervangen. Hierdoor wordt downtime als gevolg van hardwarestoringen zo veel mogelijk voorkomen, onder het motto ‘voorkomen is beter dan blussen’. Er wordt direct actie ondernomen op zulke meldingen, zonder dat HMC daar iets aan hoeft te doen. Voor 3PAR pakt HPE een melding vrijwel altijd zelf op en voor de storage-omgeving doet AXEZ dat meestal. Zo werken we samen aan de optimale ontzorging van HMC.”

HPE Converged Systems 

  • Lagere kosten
  • Meer flexibiliteit
  • Meer efficiëntie
  • Minder complexiteit
  • Eenvoudiger beheer

V.l.n.r.: Remco van der Molen Kuipers, Jos Eillebrecht en Johan van Zijl

SLTN Vierkant Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Netgear banner liggend start week 14