Witold Kepinski - 12 januari 2017

'Ruim 300 miljoen smartphones krijgen machine learning capaciteiten in 2017'

In 2017 hebben meer dan 300 miljoen smartphones, een vijfde van de verkochte exemplaren, machine learning-capaciteiten. Deze smartphones zijn in toenemende mate zelflerend en gebruiken daarbij steeds krachtigere vormen van kunstmatige intelligentie. Ook neemt de flexibele abonnementsvorm IT-as-a-Service een toevlucht. Dit zijn enkele voorspellingen uit Deloitte’s TMT Predictions.

Op de langere termijn beperkt machine learning zich niet alleen tot smartphones, maar ook drones, virtual reality-apparaten en auto’s worden uitgerust met deze zelflerende technologie. Patrick Steemers, partner en telecomexpert bij Deloitte: “De snelle ontwikkelingen op het gebied van machine learning zijn interessant omdat het een revolutie voor de uitvoering van eenvoudige taken betekent. Zo kan de smartphone met deze technologie zelf teksten vertalen of navigeren op plaatsen waar geen internet is.”

IT-as-a-Service bereikt 550 miljard dollar-grens

Een andere voorspelling is dat tegen het eind van 2018 bijna 550 miljard dollar wordt uitgegeven aan IT-as-a-Service. Het leveren van technologie op basis van een abonnementsmodel zal komend jaar echter nog geen gemeengoed worden. Naar verwachting gaat 35% van alle IT-uitgaven naar deze flexibele vorm van het leveren van technologie en groeit deze markt na 2017 snel. Steemers: “Deze verschuiving kenmerkt alle  veranderingen binnen de technologie-, media- en telecomsector, waarbij het als aanbieder belangrijk is nog flexibeler te worden. Deze innovaties dwingen bedrijven, overheden en consumenten kritisch te kijken naar de manier waarop zij werken en kansen benutten.”

Verkoop tablets vlakt af

Daarnaast verwacht Deloitte dat de verkoop van tablets in 2017 zal stagneren tot 165 miljoen verkochte apparaten. Dit is een daling van 10% ten opzichte van het jaar 2016, toen nog 182 miljoen tablets over de toonbank gingen. Hier zijn verschillende redenen voor. Zo worden tablets bijvoorbeeld voor veel verschillende online activiteiten gebruikt, maar voor geen van deze activiteiten wordt de tablet aangewezen als het meest favoriete apparaat.

Andere voorspellingen

Verder voorspelt Deloitte dat er concrete en belangrijke stappen worden genomen voor de toekomstige lancering van 5G, de vijfde generatie van mobiele netwerken. Daarnaast wordt de vingerafdruk- en aanraaktechnologie voor een snelle en veilige betaling voor het eerst een miljard keer gebruikt. Opvallend is ook dat de lp (vinyl) door de sterke populariteitstoename 1 miljard dollar aan inkomsten zal genereren.

Over de TMT Predictions

Deloitte formuleert ieder jaar aan het begin van het jaar de wereldwijde TMT Predictions over de ontwikkelingen in de technologie-, media- en telecomindustrie. Deze predictions komen voort uit gesprekken met cliënten, onze TMT-experts en financiële en TMT-analisten. Bekijk hier alle predictions van 2017.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Comstor BN start 14 feb CIS Services Awareness