Redactie - 16 mei 2017

Gaat MBB-evolutie verder zonder LoRa?

Gaat MBB-evolutie verder zonder LoRa? image

De inkomsten van spraak en messaging voor mobiele operators jaarlijks teruglopen, worden nieuwe marktsegmenten gezocht om daar compensatie voor te creëren. MBB, mobile broadband, is daarbij de belangrijkste troef. Mobiel internet heeft qua performance het vaste internet ingelopen en is daarmee een serieus alternatief op plaatsen waar kabel voor vast internet een probleem zijn. Mobiel internet is in principe bijna overal beschikbaar en de prestaties zijn goed genoeg om met vaste aansluitingen te wedijveren. Heng Qiu, president wireless marketing bij Huawei, ziet in elke geval zeer goede kansen voor de industriepartners.

Zo zijn er nieuwe basisdiensten zoals broadband voor thuis via een wireless interface (WTTH) in plaats van glasvezel of koperdraad (FTTH) en de exponentiele groei van de video toepassingen die steeds meer toegevoegde waarde creëren aldus Qiu. "Low power wide area netwerken (LPWA), maken het mogelijk om auto’s met het internet te verbinden, creëren nieuwe oplossingen voor de beveiliging van objecten met aangesloten camera’s en sensoren, en geven de gezondheidsindustrie een nieuwe impuls met m-Health. Dankzij m-Health kunnen patiënten continue bewaakt worden ook al zijn ze niet in het ziekenhuis."

Internet of Things

Omgekeerd zorgt het groot scala aan connected sensoren (bijvoorbeeld via smart watches en fitness trackers) voor het continu verzamelen en analyseren van gezondheidsinformatie voor een vroegtijdige detectie van potentiele gezondheidsrisico’s. Dit Internet of Things (IoT) staat nog in de kinderschoenen en zal de komende jaren tot wasdom komen. LPWA-netwerken (low power wide area) zullen tegen 2020 goed zijn voor 3 miljard connecties. Gevraagd naar de kansen voor de verschillende technologieën, kiest Heng Qiu volmodig voor de 3GPP-standaard op basis van LTE en niet voor LoRa. Heng Qiu over LoRa: “LoRa lijkt de tweede wimax te worden. Je moet samenwerken om te winnen. Voorop lopen is achterstand oplopen. De tijd zal het zeggen, maar het lijkt een doodlopend pad”.

Connected Cars

Op termijn zal 70% van de internetconnecties draadloos zijn op een LPWA-netwerk. "De economische waarde achter deze aansluitingen is groot. De connected cars zullen in 2022 voor 145 miljard dollar aan omzet genereren, public safety in 2020 al 370 miljard dollar en m-Health moet in 2022 ongeveer 106 miljard aan omzet genereren. Interessante aanvulling hierbij is dat ook wifi serieus bij gaat dragen aan de omzet van mobiele operators", aldus Qiu.

Door: Hans Steeman

 

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024