Wouter Hoeffnagel - 06 juni 2017

Investcorp neemt ABAX over voor 189 miljoen euro

Norvestor Equity maakt bekend dat Investcorp, een partij in alternatieve beleggingsproducten, telematica-leverancier ABAX heeft overgenomen. Investcorp betaalt 1,8 miljard Noorse Kroon, omgerekend 189 miljoen euro, voor ABAX.

Hazem Ben-Gacem, Head of Corporate Investment in Europe bij Investcorp, noemt ABAX door haar marktpositie en groeivooruitzichten een aantrekkelijke investeren. Hij wijst erop dat ABAX één van Europa’s snelst groeiende telematica-bedrijven is. Investcorp wil ABAX helpen zich verder te ontwikkelen op de wereldmarkt.

Internationale groei

Investcorp is van plan om de internationale groei van ABAX zowel organisch als met acquisities te ondersteunen, het klantenbestand verder te laten groeien en uit te breiden naar nieuwe markten in andere landen omdat telematica steeds belangrijker wordt in de automotive industrie. ABAX is actief in een zeer gefragmenteerde markt, maar heeft op deze markt een sterke positie in handen.

“De gesprekken met Investcorp, die geleid hebben tot deze overeenkomst, geven ons veel vertrouwen dat dit de beste partij is om ABAX samen verder te ontwikkelen. Investcorp heeft een goed ‘track record’ in Scandinavië en veel kennis en ervaring in de technologiemarkt. Dat biedt ons de ideale ondersteuning om internationaal te groeien en onze positie in de telematica-markt verder te versterken. De overname door Investcorp laat zien dat er veel vertrouwen is in het groeipotentieel van ABAX. Ook wij zijn verheugd om samen te werken en de groei van ABAX te versnellen de komende jaren”, stelt Petter Quinsgaard, CEO van ABAX Group.

Groeicijfers

ABAX maakte recent een omzetgroei bekend van 32 procent tot ruim 50 miljoen euro (471 miljoen Noorse Kroon) in 2016. In het begin van 2017 had het bedrijf bijna 200.000 actieve gebruikers en maakten ruim 25.500 klanten gebruik van de diensten van ABAX.

“Het is fantastisch te zien dat onze medewerkers de afgelopen jaren zo’n positieve invloed hebben gehad op het bedrijf. Hun enthousiasme, toewijding, optimistische houding en manier van werken zijn een belangrijke reden waarom een bedrijf als Investcorp nu wil investeren in ABAX”, zegt Bjørn Erik B. Helgeland, COO van ABAX Group.

Dienstverlening verbeteren

“ABAX is nu al geruime tijd actief in Nederland en het aantal tevreden klanten stijgt ook in onze regio. Door de overname van Investcorp kunnen we onze dienstverlening verder verbeteren en werken aan de ontwikkeling van nieuwe, slimme telematica-oplossingen”, stelt Martijn Zewald, CEO bij ABAX Nederland.

ABAX en Norvestor zijn geadviseerd door Moreland Partners (M&A), EY en Thommessen (Law).

 

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024