Wouter Hoeffnagel - 21 september 2017

Holland Strikes Back licht nieuwe initiatieven ter bestrijding van cybercrime toe

Het het cyber security event Holland Strikes Back worden dit jaar diverse nieuwe onderwerpen aangesneden, waaronder het op Prinsjesdag aangekondigde Digital Trust Center. Daarnaast komen interessante sprekers zoals Rejo Zenger van Bits of Freedom en Theo van der Plas van de Nationale Politie aan het woord. Holland Strikes Back wordt op 3 oktober georganiseerd in het Louwman Museum in Den Haag. Het is de vierde editie van het event.

Marc Gauw, directeur van Stichting NLnet, stelt dat de ransomware uitbraken in mei en juni 2017 illustreren dat cybercrime inmiddels is uitgegroeid tot zware misdaad. Gauw is samen met DHPA en Nederland ICT mede-initiatiefnemer van dit DINL-evenement. “We lezen overal dat cybercrime tot aanzienlijke economische schade leidt of zelfs vitale infrastructuren bedreigt. Dit jaar hebben we voor het eerst gemerkt wat dat betekent. Dat de betaalautomaat in een parkeergarage niet werkt omdat deze geïnfecteerd is met ransomware is vervelend, maar het wordt al serieuzer als een containerterminal wekenlang ontregeld is. En dan heb ik het nog niet over zorginstellingen die vrijwel alle processen moeten staken omdat apparatuur onbruikbaar is geworden. Het onderstreept nog maar eens de noodzaak van evenementen als Holland Strikes Back, waar stakeholders, experts en geïnteresseerden bij elkaar komen om van elkaar te leren”, aldus Gauw.

Werk aan de winkel

“We zien dat er meer belangstelling en alertheid is voor cyber security, maar er is nog ontzettend veel werk aan de winkel. Ondertussen zitten cybercriminelen natuurlijk ook niet stil. Het is nog te vroeg om heel stellige uitspraken te doen, maar ik houd rekening met de mogelijkheid dat 2017 achteraf beoordeeld zal worden als het jaar waarin zowel cybercrime als de bestrijding ervan een volgend volwassenheidsniveau bereikten.”

Met het volwassen worden van de bestrijding van cybercrime refereert Gauw naar het tijdens Prinsjesdag aangekondigde Digital Trust Center (DTC). Het opzetten van een DTC werd al enige tijd aanbevolen door Stichting DINL en DINL-deelnemer Nederland ICT. Het centrum is bedoeld om het gehele Nederlandse bedrijfsleven dat niet behoort tot de vitale infrastructuur te voorzien van advies op zowel algemeen als operationeel niveau. Het vormt daarmee een belangrijke volgende stap in de gecoördineerde bestrijding van cybercrime. Medewerkers van alle bedrijven moeten weten waar zij op moeten letten en hoe zij risico’s kunnen minimaliseren. De komst van het DTC als vertrouwd, gezaghebbend aanspreek- en informatiepunt voor de BV Nederland is daarom heel welkom.

Gratis toegankelijk

Wie meer wil weten over het DTC of de vele andere interessante presentaties wil bijwonen kan zich kosteloos aanmelden via www.hollandstrikesback.nl.

DIC en DIL Banner vierkant algemene sales brochure Veeam On BW tm 12 juni 2023 Alleen DI Leaders
Nutanix BW/BN 30-05 tm 15-06-2023