Witold Kepinski - 23 maart 2018

IoT case Havenbedrijf Rotterdam op Las Vegas Strip

IoT case Havenbedrijf Rotterdam op Las Vegas Strip image

IBM toonde tijdens zijn Think en PartnerWorld conferentie op een groot scherm de smart harbour IoT case van Havenbedrijf Rotterdam op de Las Vegas Strip. Daarbij staat ook een foto van Vincent Campfens, Business Consultant bij Port of Rotterdam. De Las Vegas Strip (kortweg: De Strip) is een 6,8 km lang stuk van Las Vegas Boulevard in Las Vegas.

Het Havenbedrijf Rotterdam en IBM zijn een samenwerking gestart om de haven verregaand te digitaliseren en een Internet of Things-platform te ontwikkelen. Via het cloudplatform gaat het Havenbedrijf de data, afkomstig van tal van sensoren, verzamelen en verwerken. Het initiatief moet het 42 kilometer grote havengebied voorbereiden op autonome scheepvaart. Een eerste stap is het ontwikkelen van een dashboard dat realtime sensordata met informatie over het water en het weer samenbrengt en verwerkt. Dit moet het transportmanagement veiliger en efficiënter maken.

Zelfvarende schepen

Havenbedrijf Rotterdam heeft als doel om schepen in 2030 onbemand de haven in en uit te kunnen laten varen. “Dat is extreem complex”, zei Vincent Campfens eerder eind 2017 tijdens het Axians Innovation to Success event. “Je hebt te maken met windrichting en stroming en met het feit dat een groot schip niet zomaar stil ligt.” Maar met een eigen IoT-team en de samenwerking met IBM, Cisco, Tele2 en Axians wordt daar nu al een begin mee gemaakt. “Uiteindelijk willen we de slimste haven ter wereld worden. Daarbij gaat het niet alleen om het zelf-varende schip, maar ook om het voorspellen van onderhoud aan bijvoorbeeld boeien en palen, het voorspellen wanneer ligplaatsen vrij komen en het aangeven wat de optimale vaarroute en de beste verdeling van de lading is.”

WK