Wouter Hoeffnagel - 16 maart 2019

Huawei beschikt over eigen alternatief voor Android en Windows

Huawei beschikt over eigen alternatief voor Android en Windows image

Huawei beschikt over een alternatief voor het mobiele besturingssysteem Android en het besturingssysteem Windows. Hiermee wil het Chinese bedrijf zich wapenen tegen eventuele noodgevallen waarin het deze Amerikaanse software niet meer kan gebruiken.

Dit bevestigt Richard Yu, CEO van Huawei, tegen Die Welt. Yu maakt zich zorgen over de impact van de groeiende spannende tussen Huawei en de VS op de beschikbaarheid van Amerikaanse besturingssystemen, zoals Google's Android en Microsoft Windows. Het bedrijf heeft daarom eigen besturingssystemen ontwikkeld die als plan B dienen.

Gevaar voor nationale veiligheid

Het bedrijf zou sinds 2012 bezig zijn met de ontwikkeling van een alternatief voor Android. Zowel Huawei als ZTE werden toen door de Amerikaanse overheid bestempeld tot gevaar voor de nationale veiligheid. Beide bedrijven konden door een gebrek aan Amerikaanse onderdelen maandenlang geen smartphones produceren, wat een forse financiële impact had.

Een woordvoerder van Huawei benadrukt tegenover de South China Morning Post geen ambitie te hebben over te stappen op deze alternatieve besturingssystemen. Het gaat om een noodoplossing, die alleen voor uitzonderlijke situaties bedoeld is.

Gartner BW start 5 juli tm 4 nov 2023 SLTN Vierkant
Progress Communications BN start week 17 tm 19