Wouter Hoeffnagel - 11 april 2019

Vraag naar PC loopt verder terug

De wereldwijde PC-markt is in het eerste kwartaal van 2019 met 4,6% gekrompen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In totaal werden 58,5 miljoen PC's verscheept in het kwartaal.

Dit blijkt uit cijfers van Gartner. Het aantal verscheepte PC's leefde medio 2018 op. Tekorten aan CPU's hebben echter impact gehad op alle PC-markten. Zo hebben vendoren prioriteit gegeven aan segmenten met hogere marges en Chromebooks, stelt Mikako Kitagawa, senior principal analyst bij Gartner. "Hoewel de consumentenmarkt zwak blijft, kan de mix van beschikbare producten ook de vraag hebben belemmerd. Ter vergelijking: het aantal verscheepte Chromebooks heeft een dubbelcijferige groei doorgemaakt in verhouding met het eerste kwartaal van 2018, ondanks een tekort aan instap-CPU's. Inclusief verscheepte Chromebooks komt de krimp van de totale PC-markt uit op 3,5% in het eerste kwartaal van 2019", legt Kitagawa uit.

Grote vendoren profiteren van CPU-tekort

De leveringsproblemen hebben ook impact gehad op het marktaandeel van vendoren. Zo waren grotere vendoren beter in staat chips toe te wijzen aan segmenten waarin hogere marges kunnen worden gerealiseerd. Ook konden zij beter alternatieve CPU's inkopen bij AMD. "De top 3 vendoren wereldwijd waren ondanks de leveringsproblemen in staat het aantal verscheepte units te vergroten door zich te richten op hun high-end producten en marktaandeel afnemen van kleine vendoren die meer moeite hebben CPU's te bemachtigen. In combinatie met de gunstige prijsontwikkeling van componenten zou dit de winstmarges moeten vergroten", aldus Kitagawa.

De drie grootste vendoren - Lenovo, HP en Dell - hadden in het eerste kwartaal van 2019 gezamenlijk 61,5% van de markt in handen. Dit aandeel bedroeg een jaar eerder nog 56,9%. Deze top 3 vendoren blijven marktaandeel winnen in de PC-markt naarmate schaal een grotere rol gaat spelen in de dynamiek van de markt. Het tekort aan Intel-CPU's versnelt deze trend, meldt Gartner.

Lenovo blijft marktleider

Lenovo blijft marktleider met een marktaandeel van 22,5%, terwijl HP met 21,9% op de voet volgt. Dell volgt met 17,6% op enige afstand. Apple (6,8%) en Asus (6,2%) maken de top 5 compleet.

gartner-pc-markt-2019q1.png

Meer informatie is te vinden in de volledige analyse van Gartner.

Veeam On BW tm 12 juni 2023 Alleen DI Leaders Trend Micro BW week 20 rm 23-2023
Commvault BN/BW 30-05 tm 07-06-2023