Wouter Hoeffnagel - 30 april 2019

Minister Dekker: 'AP heeft nog geen opt-out-register voor wifitracking ontvangen'

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft nog geen verzoek ontvangen van de brancheverenging voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics om een landelijk opt-out-register voor wifitracking te keuren. Dit verzoek had al ingediend moeten zijn.

Dit meldt minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming in antwoord op vragen van GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg. De brancheverenging voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics meldde eerder voor de zomer met een landelijk opt-out-register voor wifitracking te komen. Dit register geeft mensen de mogelijkheid zich uit te schrijven en daarmee te voorkomen dat zij met behulp van wifi-signalen worden gevolgd.

Integriteitscode

Het opt-out-register wordt opgenomen in de integriteitscode, waarin ook wifitrackingmethodes worden beschreven. Deze code had half maart aan de AP moeten worden voorgelegd ter goedkeuring, meldde Wim van Slooten, directeur van de brancheverenging voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics (MOA), eerder aan NU.nl.

Minister Dekker schrijft nu dat de AP deze integriteitscode vooralsnog niet heeft ontvangen. De vertraging die hierdoor ontstaat betekent dat het opt-out-register hoogstwaarschijnlijk later wordt geïntroduceerd. Of dit register er daadwerkelijk komt is overigens niet zeker; het register moet eerst worden goedgekeurd door de AP. 

Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024
Infopulse BN 13-06-2024 tm 20-06-2024