Wouter Hoeffnagel - 23 oktober 2019

ACM onderzoekt impact van techgiganten op betaalmarkt

ACM onderzoekt impact van techgiganten op betaalmarkt image

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) start een onderzoek naar de impact van grote techbedrijven op de Nederlandse betaalmarkt. Denk hierbij aan Apple, Google, Amazon en Facebook. Ook wordt gekeken op Chinese techgiganten als Tencent en Alibaba plannen hebben om actief te worden op de Nederlandse of Europese betaalmarkt.

De centrale vraag in het onderzoek is wat Big Techs van plan zijn en welke effecten dat heeft voor consumenten en bedrijven. Zo brengt de ACM in kaart welke nieuwe betaalmogelijkheden worden geïntroduceerd en of kleine bedrijven voldoende kansen krijgen om de markt te betreden.

Kansen voor innovatie en concurrentie

De toezichthouder ziet kansen voor innovatie en concurrentie op de betaalmarkt. Op deze markt was van oudsher weinig concurrentie, doordat slechts een beperkt aantal partijen actief waren. De invoering van Europese regels voor toegang tot betaalgegevens - PSD2 - maakt meer concurrentie en innovatie in betalingsverkeer mogelijk. Het toetreden van grote techbedrijven tot de betaalmarkt kan helpen de concurrentie en innovatie op de markt te verbeteren, wat voordelen oplevert voor zowel bedrijven als consumenten.

Tegelijkertijd ziet de ACM risico's voor de concurrentie aan toetreden van techgiganten tot de betaalmarkt. Zo kunnen techgiganten de sterke positie die zij in één markt hebben opgebouwd gebruiken om deze ook in een andere markt te veroveren.

Resultaten in 2020 beschikbaar

De Tweede Kamer heeft de minister van Financiën gevraagd onderzoek te doen naar de effecten van toetreding van techgiganten op de Nederlandse betaalmarkt. Voor dit onderzoek gaat de ACM interviews afnemen met experts en wordt begin 2020 een enquête verstuurd naar onder andere techgiganten, fintechs en banken. De resultaten van het onderzoek moeten halverwege 2020 beschikbaar zijn.

De ACM roept mensen die inzichten hierover hebben die zij met de ACM willen delen te mailen naar BigTechs@acm.nl.