Redactie - 25 oktober 2019

Datalek bij vermogensbeheerder Nobel

De Nederlandse vermogensbeheerder Nobel is getroffen door een datalek. Doordat de website van Nobel niet goed was beveiligd, was onder meer een persoonlijke brief aan een klant in te zien voor onbevoegden. Nobel heeft melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens en de Autoriteit Financiële Markten.

Dit meldt Trouw. Het gaat om de website van Nobel Vermogensbeheerder, dat vermogens beheerd van particulieren en bedrijven die tenminste 100.000 euro beleggen. Het dagblad wijst op een persoonlijke brief gericht aan een winkelier die zijn winkel heeft gesloten en zich voorbereid op zijn pensioen. De brief stond in een openbaar toegankelijk map op de website van Nobel en was via Google te vinden. In de brief wordt gesproken over de vermogenspositie van zijn onderneming en worden bedragen genoemd, onder meer over de hypotheek en van één van zijn kinderen.

Daarnaast stond ook een handleiding voor intern gebruik met details over IT-procedures en gebruikte computersystemen per ongeluk online. Uit computerbestanden van Nobel die openbaar toegankelijk waren zou blijken dat Nobel verouderde software gebruikt, waarvan ontwikkelaars twee jaar geleden het gebruik al afraden. Nobel heeft melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens en de Autoriteit Financiële Markten. De onterecht toegankelijke brief is inmiddels verwijderd en Nobel heeft contact gezocht met de getroffen klant.