Redactie - 02 november 2019

Google koopt Fitbit

Google koopt Fitbit image

Google heeft een akkoord gesloten om smartwatchproducent Fitbit over te nemen voor 2,1 miljard dollar (1,9 miljard euro). Dat meldt het Amerikaanse technologiebedrijf.

Google zal 7,35 dollar per aandeel betalen voor het bedrijf uit San Francisco. Dat is een bonus van 71 procent op de prijs van een aandeel voor uitlekte dat Google een bod had uitgebracht. Fitbit trok in 2015 nog naar de beurs voor 20 dollar per aandeel. Het is al de tweede grote overname van Google dit jaar. In juni sloot het een akkoord om cloudsoftwarebedrijf Looker over te nemen voor 2,6 miljard dollar.

Wellicht zal de Fitbit-deal de aandacht trekken van de concurrentiewaakhonden, die zich zullen afvragen wat Google van plan is met de gegevens die Fitbit-gebruikers de voorbije jaren hebben gedeeld.

In een blogpost over de overname belooft Google alvast transparantie. 'Sterke richtlijnen rond privacy en veiligheid zijn sinds het begin deel van het DNA van Fitbit, en dat zal niet veranderen', luidt het. Zo zegt Google dat gezondheidsgegevens van Fitbit niet gebruikt zullen worden voor advertenties.

Reactie politiek

Door de stap domineren Apple en Google de Amerikaanse markt voor fitnesstrackers en komt het merendeel van de fitnessgegevens van Amerikanen bij die twee techreuzen terecht. Verschillende Amerikaanse politici hebben al opgeroepen tot een onderzoek.

Google wordt door de Amerikaanse justitie al onderzocht vanwege misbruik van zijn marktmacht en de invloed daarvan op de privacy van gebruikers. Ook in Europa zijn steeds meer zorgen over de enorme hoeveelheden data die grote techbedrijven over consumenten verzamelen. Dat Google gevoelige gezondheidsgegevens van miljoenen Fitbit-gebruikers in handen krijgt, leidt daarom tot zorgen.

Google en Fitbit houden al rekening met de extra aandacht en verwachten binnen een jaar goedkeuring te krijgen. Die periode kan nog worden verlengd tot mei 2021 en als goedkeuring dan nog uitblijft moet Google Fitbit 250 miljoen euro betalen.

Kenners verwachten dat het groene licht van de toezichthouders uiteindelijk wel komt. Mogelijk zal Google moeten beloven om niets met de data van de smartwatches en fitnesstrackers van Fitbit te doen.

In samenwerking met Datanews

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Fujitsu BW DIL vierkant week 9 tm 12-2024
Netgear banner liggend start week 14