Witold Kepinski - 02 januari 2020

Google AI herkent borstkanker sneller dan menselijke experts

Google AI herkent borstkanker sneller dan menselijke experts image

Uit een nieuwe studie gepubliceerd in Nature blijkt dat de Google Artificial Intelligence (AI) vaak sneller borstkanker kan opsporen dan artsen bij een mammografie. 

Mamografie is bedoeld om borstkanker zo vroeg mogelijk te identificeren zodat de behandeling succesvoller kan zijn. Ondanks het bestaan van screeningprogramma's over de hele wereld, wordt de interpretatie van mammogrammen beïnvloed door hoge percentages valse positieven en valse negatieven aldus Nature. Het Google AI model verlaagde het aantal valse positieven met 5,7% in de VS en met 1,2% in het VK. Ook het aantal valse negatieven werden met 9,4% in de VS en met 2,7% in het VK verlaagd.

DeepMind AI

Nature beschrijf in het artikel hoe het Google DeepMind AI systeem in veel gevallen sneller borstkanker detecteerde dan de de radiologen. Maar sommige artsen wisten in een aantal gevallen nog steeds de AI machines van Google te verslaan.

Het AI algoritme is nog niet klaar is voor klinisch gebruik, maar het is duidelijk dat Google een belangrijke speler wordt in de gezondheidszorg.

Tijdens de borstkankerstudie werkte Google samen met klinische onderzoekers in de VS en het VK. In een onafhankelijke studie van zes radiologen overtrof het AI-systeem alle menselijke experts.

Lees meer details on Nature.

Door: Witold Kepinski

 

Nutanix BW 30-05 tm 15-06-2023 Trend Micro BW week 20 rm 23-2023
Commvault BN/BW 30-05 tm 07-06-2023