Wouter Hoeffnagel - 10 januari 2020

Ruim de helft van de consumenten verwacht hogere snelheden door 5G

Meer dan de helft van de consumenten in ontwikkelde landen (54%) verwacht dat 5G-netwerken hogere snelheden mogelijk zullen maken. Het is echter onduidelijk of consumenten bereid zijn extra te betalen voor hogere snelheden.

Dit blijkt uit de 2018 GSMA Intelligence Consumer Survey van de GSMA. Aan deze editie van het jaarlijkse namen 36.000 respondenten uit 34 verschillende markten deel. De GSMA verwacht door de focus op snelheden bij consumenten dat initiële marketingactiviteiten rondom 5G voornamelijk gericht zullen zijn op de hogere netwerksnelheid ten opzichte van 4G-technologie. Slechts één op de vier consumenten verwacht dat 5G 'innovatieve nieuwe diensten' mogelijk gaat maken, terwijl 20% denkt dat 5G een nieuw tijdperk van apparaten inluidt.

90% van de consumenten beschikt over smartphone

Bijna 90% van de consumenten in ontwikkelde landen beschikt over een smartphone. Ook andere apparaten die met internet verbonden zijn zijn populair. Zo beschikt het gemiddelde Amerikaanse en Britse huishouden inmiddels over zes connected devices, variërend van TV's en game consoles tot smart speakers.

Smart speakers zijn populair. Het aantal consumenten dat over een slimme speaker beschikt is in twaalf maanden tijd bijna verdubbeld. Zo beschit inmiddels 16% van de Amerikaanse huishoudens over een smart speaker, ten opzichte van 9% een jaar geleden. Amazon en Google blijven de markt domineren en zijn samen goed voor een marktaandeel van 85%.

Adoptie VR-headsets blijft beperkt

De omarming van VR-headsets blijft ondanks de initiële hype beperkt. Ongeveer 6% van de huishoudens beschikt over een VR-headset, wat gelijk is aan een jaar eerder. In sommige markten zoals het Verenigd Koninkrijk is het bezit van VR-headsets zelfs gedeeld. AR-toepassingen in de modewereld, gaming en verschillende andere bedrijfssectoren zijn op dit moment geavanceerder dan VR-headsets, stelt de GSMA.

 

Fujitsu BW DIL vierkant week 9 tm 12-2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Fujitsu BW en BN liggend DIL week 9 tm 12-2024