Wouter Hoeffnagel - 23 mei 2020

Vermiste drone die tot sluiting van Lets luchtruim leidde gevonden

De vermiste drone die onlangs leidde tot een gedeeltelijke sluiting van het Letse luchtruim is gevonden. De drone blijkt op de dag van zijn vermissing al te zijn neergestort en is in een boom terecht gekomen.

Begin mei bleek dronefabrikant UAV Factory tijdens een testvlucht de verbinding met een prototype drone te zijn kwijtgeraakt. Het apparaat raakte onbestuurbaar en vloog stuurloos rond. Het gaat om een drone van 3,5 bij 5,5 meter groot die ongeveer 26 kilogram weegt. Het apparaat kan zich met een topsnelheid van 70 kilometer per uur door de lucht bewegen.

Gezien de batterijduur van 90 uur werd gevreesd dat de drone langere tijd in de lucht zou blijven. Aangezien een drone een gevaar voor het luchtvaartverkeer kan opleveren, werd het Letse luchtruim tijdelijk deels gesloten. Vluchten onder 19.500 voet waren drie dagen lang niet toegestaan. Nu blijkt dat de drone op de dag van zijn vermissing al is neergestort, meldt The Register op basis van Letse media. De Letse civiele luchtvaartautoriteit onderzoekt het incident.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei