Wouter Hoeffnagel - 20 juni 2020

SIDN: Meer dan 6 miljoen .nl-domeinnamen

SIDN: Meer dan 6 miljoen .nl-domeinnamen image

Het .nl-domein telt sinds 18 juni meer dan 6 miljoen geregistreerde domeinnamen. Het aantal registraties is de afgelopen maanden tijdens de coronacrisis dusdanig hard gestegen dat deze mijlpaal veel eerder is gehaald dan verwacht.

Dit meldt SIDN, beheerders van het .nl-domein. Het domein is het vijfde grootste landendomeinen ter wereld. 64% van alle Nederlandse websites is een .nl-website. Het alleerste .nl-domein was cwi.nl en is op 1 mei 1986 door Piet Beertema, de grondlegger van .nl. Deze domeinnamen is tot de dag van vandaag in gebruik door het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI). Het zesmiljoenste domein is deyogiclub.nl. Deze is geregistreerd door Cindy Woesthuis van Act in Move Training, Coaching & Yoga in Neede, meldt SIDN.

Afvlakkende groei

De mijlpaal van 5 miljoen .nl-domeinnamen is in 2012 gehaald. Sindsdien is de groei van het aantal domeinnamen afgevlakt, waardoor het acht jaar duurde om de volgende miljoen-mijlpaal te halen. SIDN wijst erop dat dit een wereldwijde trend is. Vrijwel alle bestaande domeinnaamextensies kenden in deze periode een afvlakkende groei. Dit is onder meer toe te schrijven aan concurrentie door apps en social media, evenals de kleinere rol die domeinnamen spelen in het zoekalgoritme van zoekmachines.

Ook een hoge marktpenetratie speelt in Nederland een rol; Nederland telt meer dan 1 domeinnaam per twee inwoners. Jaarlijks worden zo'n 850.000 nieuwe domeinnamen geregistreerd en zo'n 800.000 opgeheven.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Fujitsu BW DIL vierkant week 9 tm 12-2024
Fujitsu BW en BN liggend DIL week 9 tm 12-2024