Wouter Hoeffnagel - 20 augustus 2020

Hype Cycle Gartner: Deze vijf opkomende technologieën gaan voor innovatie zorgen

Hype Cycle Gartner: Deze vijf opkomende technologieën gaan voor innovatie zorgen image

Verschillende technologieën verstoren het komende decennium ontwikkelingen in de markt. Het gaat onder meer om social distancing-technologieën, de composable enterprise, AI-gebaseerde ontwerpen, gedifferentieerde privacy en biologisch afbreekbare sensoren.

Dit blijkt uit de Hype Cycle for Emerging Technologies, 2020. "Opkomende technologieën zijn disruptief van aard, maar het concurrentievoordeel dat zij leveren is nog niet breed bekend of bewezen. Velen nemen meer dan vijf jaar - of soms zelfs meer dan tien jaar - in beslag om het 'plateau van productiviteit' te bereiken. Veel technologieën op de Hype Cycle worden echter in de nabije toekomst volwassen en leiders op het gebied van technologische innovatie moeten de kansen die deze technologieën bieden begrijpen, zeker die met een transformationele of grote impact", legt Brian Burke, research vice president bij Gartner, uit.

Social distancing-technologieën

Een opvallende ontwikkeling op de Hype Cycle zijn social distancing-technologieën. Gartner meldt dat technologieën zelden de Hype Cycle betreden zoals social distancing-technologieën. Dit is onder meer toe te schrijven aan de grote media-aandacht voor dergelijke technologie, met name door zorgen op het gebied van privacy. Een andere opvallende nieuwkomer zijn medische paspoorten, aangezien deze al een marktpenetratie van 5 tot 20% hebben. Deze technologieën is onder meer in China en India vereist om toegang te krijgen tot openbare ruimte en openbaar vervoer, waardoor zij door honderden miljoenen mensen worden gebruikt.

gartner-hype-cycle-2020.jpeg

De Hype Cycle identificeert vijf technologieën die in het komende decennium voor innovatie zorgen:

Digital me

Technologie is in toenemende mate geïntegreerd met mensen om nieuwe kansen te creëren om onszelf digitaal te presenteren. Denk hierbij aan digitale paspoorten en social distancing-technologieën. Digital twins van mensen leveren modellen van individuen die mensen in de fysieke en digitale ruimte kunnen representeren. De wijze waarop mensen interactie hebben met de digitale wereld gaat verder dan schermen en toetsenborden richting een combinatie van interactiemodellen (zoals stem, zicht en bewegingen) of zelfs het aanpassen van onze hersenen.

Gartner adviseert op dit gebied de volgende technologieën in de gaten te houden: social distancing-technologieën, medische paspoorten, digital twins van personen, citizen twins, multi-experience en 2-weg BMI (brain machine interface).

Composable architecturen

De composable enterprise is ontworpen om te reageren op snel veranderende behoeften van de business met verpakte businessfunctionaliteit op basis van een flexibele data fabric. Ingebouwde intelligentie is gedecentraliseerd en reikt naar zowel apparaten aan de edge als eindgebruikers.

Om een meer agile organisatie te worden adviseert Gartner de volgende technologieën te volgen: composable enterprise, verpakte businessfunctionaliteit, data fabric, private 5G, embedded artificial intelligence (AI) en goedkope single-board computer aan de rand van het netwerk.

Formative AI

Dit is een reeks opkomende AI- en gerelateerde technologieën die dynamisch kan veranderen aan de hand van situationele variaties. Sommige van deze technologieën worden door applicatie-ontwikkelaars en UX-ontwerpers gebruikt om nieuwe oplossingen te creëren met behulp van AI-gebaseerde tools. Andere technologieën maken de ontwikkeling van AI-modellen mogelijk die zich dynamisch kunnen ontwikkelen. De meest geavanceerde kunnen volledige nieuwe modellen creëren gericht op het oplossen van specifieke problemen.

Bedrijven die de grenzen van AI willen opzoeken kunnen volgens het Gartner het beste de volgende ontwikkelingen monitoren: AI-ondersteund ontwerp, AI-gebaseerde ontwikkeling, ontologieën en grafieken, kleinschalige data, composite AI, adaptieve machine learning (ML), self-supervised learning, generatieve AI en generatieve adversarial networks.

Algoritmische trust-modellen

Trust-modellen op basis van verantwoordelijkheden autoriteiten maken in toenemende plaats voor algoritmische trust-modellen om de privacy en veiligheid van data te waarborgen, herkomst van assets in kaart te brengen en individuen en dingen te identificeren. Algoritmische trust-modellen voorkomen dat organisaties het vertrouwen van klanten, werknemers en partners schaden.

Opkomende technologieën die bedrijven kunnen volgen zijn onder meer secure access service edge (SASE), gedifferentieerde privacy, geauthentificeerd eigenaarschap, bring your own identity, verantwoordelijke AI and uitlegbare AI.

G

De Wet van Moore (die voorschrijft dat het aantal transistors in chips iedere twee jaar ongeveer verdubbeld) is voor de IT-industrie ruim vier decennia een belangrijke maatstaf geweest. Nu technologieën de fysieke grenzen van silicium bereikt, zorgen nieuwe geavanceerde materialen voor baanbrekende kansen om technologieën sneller en kleiner te maken.

Kritieke technologieën die bedrijven kunnen monitoren zijn DNA computing, biologisch afbreekbare sensoren en koolstof-gebaseerde transistors.

Meer informatie is beschikbaar via deze webinar van Gartner.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei