Wouter Hoeffnagel - 22 februari 2021

Gartner: Financieel managers zien bitcoin vooralsnog niet als corporate asset

Gartner: Financieel managers zien bitcoin vooralsnog niet als corporate asset image

Hoewel bitcoin in populariteit groeit, zijn de meeste financieel managers niet van plan bitcoin aan te schaffen als corporate asset. Managers zien vooral de volatiele ontwikkelingen rondom bitcoin als een financieel risico.

Dit blijkt uit onderzoek van Gartner onder 77 financieel managers, waaronder 50 CFO's. "84% van de repsondenten zegt dat Bitcoin's volatiliteit een financieel risico oplevert", licht Alexander Bant, chief of research in de Gartner Finance practice, toe. "Het zou extreem moeilijk zijn de prijsschommelingen die we de afgelopen vijf jaar in cryptocurrency gezien hebben te navigeren."

Volatiliteit

Volatiliteit van de markt is veruit de grootste belemmering die financieel managers zien (84%). Afkeuring vanuit het management (39%) en de langzame omarming van bitcoin als geaccepteerd betaalmiddel (38%) zijn eveneens obstakels.

gartner-bitcoin-financiele-strategie-2021.jpg

"Er zijn veel onopgeloste problemen als het gaat om het gebruik van bitcoin als corporate asset", aldus Bant. "Het is onwaarschijnlijk dat de omarming van versnellen totdat we meer duidelijkheid krijgen over deze uitdagingen."

Wat doen anderen?

71% van de respondenten zegt vooral benieuwd te zijn wat andere partijen met bitcoin doen. 68% zegt meer duidelijkheid vanuit regelgevers te willen en de risico's beter te willen bedrijven. Bant wijst erop dat bitcoin een relatief nieuw fenomeen is en financieel leiders die financiële stabiliteit willen creëren niet snel in onbekend territorium stappen.

16% van de respondenten wil cryptocurrency wel omarmen als onderdeel van de financiële strategie van hun organisatie. Zij lijken hiermee echter geen haast te hebben. Zo geeft 5% van de respondenten aan in 2021 voor het eerst bitcoin te willen bezitten. 1% verwacht dat dit tot 2022-2023 op zich laat weten. De overige 9% verwacht dat dit pas na 2024 zal zijn.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Comstor BN start 14 feb CIS Services Awareness