Wouter Hoeffnagel - 31 maart 2021

GAIA-X laat ruim tweehonderd tech bedrijven toe met opvallende namen

GAIA-X laat ruim tweehonderd tech bedrijven toe met opvallende namen image

Een reeks bedrijven is toegelaten tot het Europese cloud-initiatief GAIA-X. De lijst van 212 nieuwkomers kent enkele opvallende namen, waaronder die van Huawei, AWS, Google, Intel en IBM. Het Frans-Duitse cloud-initiatief GAIA-X moet leiden tot een efficiënte, veilige en betrouwbare data-infrastructuur voor de Europese Unie (EU). De raad van bestuur stemt in met de lidmaatschap van in totaal 212 techbedrijven en instellingen. Tegelijk krijgt GAIA-X ook een nieuwe CEO en CTO. Van bij de start was duidelijk dat Hubert Tardieu (Atos) die eerste rol slechts tijdelijk zou opnemen. Hij wordt als CEO opgevolgd door Francesco Bonfiglio en Pierre Gronlier als CTO.

GAIA-X is een initiatief dat tot doel heeft vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de wetenschap en de politiek samen te brengen om te helpen bij het definiëren van standaarden voor de volgende generatie gegevensinfrastructuur, waaronder een open, transparant en veilig digitaal ecosysteem, waar gegevens en diensten beschikbaar kunnen worden gesteld, verzameld en gedeeld kunnen worden in een omgeving van vertrouwen.

De raad van bestuur van GAIA-X heeft officieel het lidmaatschap bekrachtigd van 212 nieuwe bedrijven en onderzoeksorganisaties die lid willen worden van de European Data and Cloud Association, en kondigt een aankomend nalevingslabel aan om gebruikers te helpen bij het identificeren van de diensten die GAIA-X respecteren specificaties. Twee sterke stappen om de European Data and Cloud Association te versterken.

Ongeveer 40% van de nieuwe leden zijn cloud- en technische leveranciersbedrijven, 36% verenigingen van gebruikersbedrijven, academici of NPO en 25% start-ups. Meer dan 92% van de nieuwe leden zijn Europese bedrijven, de overige leden komen voornamelijk uit Azië en Noord-Amerika.

Cloud

GAIA-X stelt hoge ambities ten aanzien van het delen van gegevens en federatieve clouddiensten. Om onderscheid te maken tussen dienstenaanbod dat voldoet aan de hoge normen die worden verwacht door GAIA-X, heeft de Raad van Bestuur op 22 maart besloten tot het creëren van een aankomend GAIA-X-nalevingslabel dat alleen zal worden toegekend aan diensten of producten die volledig voldoen aan de GAIA-X principes.

Het GAIA-X-label zal worden toegekend aan oplossingen die zullen voldoen aan de criteria die in de komende weken door de Raad van Bestuur en op basis van het werk van het Technisch Comité en het Comité voor beleidsregels zullen worden bepaald. Bedrijven die vertrouwen op een GAIA-X-compatibele service, zullen er zeker van zijn dat de oplossingen voldoen aan de Europese wetgeving, dat ze dataportabiliteit bieden, de hoogste criteria voor databeveiliging, een duidelijke transparantie over datagebruik en toepasselijke regelgeving, de garantie van omkeerbaarheid en alle relevante criteria die het doel van GAIA-X weerspiegelen.

Dit keurmerk kan worden toegekend aan zowel leden als niet-leden van de GAIA-X vereniging. Lid zijn van de GAIA-X Association betekent niet dat de diensten van een aangesloten bedrijf in overeenstemming zijn. In het verleden hebben verschillende bedrijven misleidende verklaringen gepubliceerd door aan te kondigen dat ze al GAIA-X-lid waren of dat ze al diensten leveren die voldoen aan GAIA-X. GAIA-X wil dan ook een sterk signaal afgeven dat bovengenoemde regels strikt gerespecteerd dienen te worden.

GAIA-X zal in december 2021 de eerste GAIA-X-gelabelde oplossingen kunnen voorstellen die het mogelijk maken om gemakkelijker samen te werken. Deze principes voor het delen van gegevens zijn essentieel om nieuwe diensten te ontwikkelen, hun prestaties te verbeteren en hun concurrentievermogen op het wereldtoneel te behouden. De missie van GAIA-X is om te leunen op Europese beleidsregels voor data en cloud, in overeenstemming met Europese regelgeving en waarden. Principes voor het delen van gegevens zijn essentieel om nieuwe diensten te ontwikkelen, hun prestaties te verbeteren en hun concurrentievermogen op het wereldtoneel te behouden. GAIA-X fungeert als een tussenpersoon tussen de verwachtingen van gebruikers en de oplossing die wordt aangeboden door providers, en zorgt ervoor dat verwachtingen, ontwikkelingen en aanbiedingen voortdurend worden gesynchroniseerd.

Nieuwe Leden

De Volkskrant zag een lijst in met alle namen en rugnummers. Op de lijst staan verschillende opvallende namen. Denk hierbij aan Palantir (dat al eind 2020 had gemeld lid te zijn), een omstreden data-analysebedrijf waarvan de deelname aan GAIA-X eerder al stof deed opwaaien. Op de nieuwe lijst staan echter ook namen als Alibaba, Amazon Web Services (AWS), Cisco, HP, IBM, Huawei, Oracle, Google, Microsoft en Intel.

GAIA-X meldt dat 92% van de nieuwe leden Europees is. Opvallend is dat ook Amerikaanse partijen die over een Europese vestiging beschikken als Europees worden gerekend. Denk hierbij aan Google, dat als Iers wordt bestempeld. Maar ook aan Huawei, dat Duits zou zijn. Gaia-X benadrukt echter dat alle leden zich aan de door Gaia-x geformuleerde standaarden moeten houden. Deze standaarden waarborgen dat gegevens op transparante en betrouwbare wijze worden opgeslagen, gebruikt en overgedragen.

AWS bevestigt het lidmaatmaatschap van GAIA-X aan de Dutch IT-channel en Executive People: “We sluiten ons aan bij GAIA-X om onze Europese klanten en partners te helpen cloudgestuurde innovatie in Europa te versnellen. We ondersteunen de ontwikkeling van een open en concurrerend digitaal ecosysteem voor de Europese industrieën, overheden en burgers. Het is belangrijk dat onze klanten de vrijheid hebben om snel, veilig en efficiënt services te bouwen met behulp van toonaangevende technologie. Dit zal hen het beste helpen voorbereiden om thuis, in heel Europa en wereldwijd te concurreren. AWS heeft vanaf het begin deelgenomen aan meerdere GAIA-X technische werkgroepen en zal dat graag blijven doen."

Meer informatie is hier beschikbaar.