Wouter Hoeffnagel - 21 mei 2021

AntTail ontwikkelt oplossing voor ondersteuning COVID-vaccinaties met Mendix

AntTail ontwikkelt oplossing voor ondersteuning COVID-vaccinaties met Mendix image

AntTail, een technologiebedrijf gespecialiseerd in koelketenlogistiek voor medische goederen, ondersteunt het corona-vaccinatieprogramma in Uruguay met een nieuwe IoT-data-oplossing. De oplossing, gebouwd op het Mendix low-code platform, stelt de Uruguayaanse overheid in staat om de vaccinaties te verdelen en op te slaan volgens de specifieke eisen, waardoor artsen de bevolking snel kunnen vaccineren.

Samen met partner Va-Q-tec is het Nederlandse AntTail nu in staat om speciaal ontworpen koelboxen naar alle uithoeken van het Zuid-Amerikaanse land te verschepen. Deze boxen met temperatuurregeling - elk met meer dan duizend vaccins - kunnen worden gebruikt voor opslag, waardoor er geen speciaal ontworpen koelkasten nodig zijn. Op deze manier kan elke mogelijke locatie in het land, ook afgelegen gebieden, dienen als vaccinatielocatie.

De door Mendix gebouwde applicatie monitort de aangesloten sensoren om de exacte temperatuur in de doos te bewaken. Om niet te bederven, moeten vaccins de laatste 48 uur vóór vaccinatie bij vijf graden Celsius worden bewaard. Dankzij de applicatie hoeven eindgebruikers de verzegelde dozen nu niet meer te openen om de temperatuur te controleren, wat zorgt voor een consistente temperatuur van de vaccins.

Bluetooth sensoren

Het team van AntTail bouwde de IoT-applicatie met het Mendix low-code platform in slechts drie maanden tijd. Low-code is een visuele ontwikkelingsbenadering van applicatieontwikkeling waarmee developers met verschillende ervaringsniveaus applicaties voor web en mobiel kunnen maken, met behulp van drag-and-drop-componenten en modelgedreven logica via een grafische gebruikersinterface.

Via Bluetooth worden gegevens van 300 mobiele sensoren die aan de boxen zijn bevestigd, verzameld en opgeslagen in de beveiligde AntTail-cloud (AntCloud). De resultaten worden gedownload naar het op Mendix gebouwde geïntegreerde platform en zijn toegankelijk via de telefoon. Voor het uitlezen van de data koos het AntTail-team voor draadloze Bluetooth-sensoren (ANTlux genaamd) op de boxen, die de temperatuur van de vaccins meten. Iedere opening van een box wordt aan AntCloud gemeld, om zo te voorkomen dat de boxen tijdens transport worden geopend. De Mendix-app pusht de gegevens naar de backend-database, die op AWS draait. Vervolgens verschijnt de status op het mobiele apparaat waarmee de box is gescand.

Zero-waste channel

Mark Roemers, mede-oprichter en CEO van AntTail: "De app toont de geschiedenis van de box, met daarin de temperatuur van laden, transport tot opslag. Een audit wijst uit wie de box heeft gescand, zodat we zeker weten waar de box is geweest en wie deze heeft gebruikt. Zodra een box terugkeert, kunnen we de sensoren opnieuw gebruiken. Zo produceren we geen afval."

De toepassing in Uruguay bewijst dat een land in staat is om een groot deel van de bevolking in slechts een paar maanden tijd te vaccineren, wat een voorbeeld kan zijn voor landen die achterlopen met hun vaccinatie-uitrol. Roemers: "Het is fantastisch om te zien dat de nieuwste Mendix-software in alle uithoeken van de wereld werkt, zelfs in the middle of nowhere."

Nienke Faber, Customer Success Manager bij Mendix: “Mendix en AntTail zijn al enkele jaren partners. We zijn enorm trots dat de oplossing die ze hebben ontwikkeld nu ook het verschil maakt in de strijd tegen Covid-19. De applicatie maakt gegevens eenvoudig toegankelijk voor de overheid en de bevolking van Uruguay. Door gebruik te maken van het Mendix low-code platform heeft AntTail een innovatieve oplossing voor de Covid-19 pandemie ontworpen waar miljoenen mensen profijt van hebben."

Open Line BW 06-06 tm 13-06-2023 Nutanix BW 30-05 tm 15-06-2023
ALSO CTV BW 06-06-2023 t/m 15-06-2023