Redactie - 28 mei 2021

Veeam beheert en beschermt container-platformen

Veeam beheert en beschermt container-platformen image

Containers zijn een uitkomst om snel applicaties samen te stellen die bovendien eenvoudig schaalbaar zijn. Om al die containers op elkaar af te stemmen, is Kubernetes ontwikkeld. Vervolgens heeft Veeam zijn Kasten K10 software om ervoor te zorgen dat alle data in zo’n versnipperde omgeving beschikbaar en beschermd zijn.

Kubernetes (ook wel K8s genoemd, naar de 8 letters tussen de K en de s) is aan een opmars bezig. Niet in de laatste plaats aangezwengeld door de pandemie, waardoor bedrijven allerijl nieuwe applicaties moesten bouwen. Volgens 451 Research (onderdeel van S&P Global Market Intelligence) gebruikt bijna drie kwart van de organisaties momenteel K8s of is van plan om dit orkestratieplatform voor containers binnen twee jaar te gebruiken. Bert van Meel, verantwoordelijk voor de cloud-business bij Veeam Nederland (“Ik zorg goed voor onze managed service providers”, zegt hij zelf) ziet in de markt dat er inderdaad veel belangstelling is voor het gebruik van containers. Hij geeft aan dat Veeam daarom de komende tijd extra aandacht geeft aan dit onderwerp. “Bij onze maandelijkse, technical webinars voor onze partners gaan we uit de doeken doen wat Kasten K10 is en hoe zij ermee kunnen werken om diensten te ontwikkelen voor hun klanten.”

Kennis
“Onze inzet”, begint Van Meel, “is om data te beschermen, waar die ook woont. Daarvan kennen bedrijven ons ook: back-up en recovery. Ook voor (multi-)cloudomgevingen. Omdat wij inzicht hebben in het datagebruik binnen organisaties hebben we tegelijk protectie tegen ransomware-aanvallen. Maar het gebruik van containers vereist aanvullende techniek om data in de gewenste vorm te houden. Daarvoor werkten we al samen met Kasten, een specialist in Kubernetes Back-up en disaster recovery, opgericht in 2017. We stonden voor de vraag om zelf iets te ontwikkelen of de samenwerking te intensiveren. Uiteindelijk heeft Veeam in 2020 Kasten overgenomen.”

Een Kubernetes-omgeving kenmerkt zich door een enorme dynamiek; nieuwe applicatie-elementen kunnen elk moment worden toegevoegd of verwijderd; sommige containers leven slechts luttele minuten. Bovendien zijn K8s en cloud innig verbonden. “Daarom moet je eigenlijk ook een cloud native toepassing hebben om zo’n omgeving goed te kunnen beheren en beschermen”, licht Van Meel toe.

Wat doorklinkt in de woorden van Van Meel is dat K8s, ondanks zijn ongekende populariteit, geen eenvoudig platform is. “Er is heel wat kennis voor nodig om alles in goede banen te leiden”, vertelt Van Meel. “Die kennis ontbreekt vaak bij de organisaties die ermee werken. Te weinig IT-personeel en/of niet de mensen met de juiste scholing. Daarom kloppen organisaties vaak aan bij managed service providers om hun K8s-platform te helpen inrichten en beheren. Hiervoor kunnen zij Kasten inzetten. Wij integreren dit in ons Veeam Platform. Het maakt ons trouwens niet uit of data on premise worden opgeslagen, in een of meerdere clouds of binnen een Kubernetes-omgeving. De klant bepaalt; wij hebben altijd passend beheer en de geijkte bescherming.”

SLA’s
Van Meel wil het technisch niet ingewikkelder maken dan het al is, maar tipt toch even aan dat er stateless en stateful containers bestaan. Oorspronkelijk waren containers als stateless bedoeld: ze komen uit het niets, doen waarvoor ze zijn gemaakt, en verdwijnen weer in het niets. Er is geen enkele noodzaak om ergens vast te leggen wat ze hebben gedaan en hoe ver ze daarmee zijn; er is dus geen persistent storage nodig. De afgelopen jaren zijn er echter veel bestaande applicaties verbouwd naar containers, waarbij het niet altijd mogelijk is om ze stateless te maken, tenzij je ze van de grond af opnieuw bouwt. Dan moet je dus een plek hebben waar ze hun ‘status’ kunnen opslaan.

“Je ziet dat databases in containervorm worden gegoten, die zijn van nature stateful. Hoe ga je dat beschermen? Elke acht uur een back-up, elke vier uur? Welke SLA’s kun je hiervoor afsluiten? Het is al met al tamelijk ingewikkeld om een container-platform goed in te richten en gezond te houden. Met Kasten is het echter vrij eenvoudig om dat te doen. Dat is het mooie van dit systeem.”

Volledigheid
Veeam kiest gewoonlijk voor beproefde en bewezen technologie. “Maar met het beheer van containerplatforms staan wij vooraan; wij zijn er redelijk snel bij”, zegt Van Meel. “Het voordeel van onze oplossing is haar volledigheid. Kasten K10 is een aanvulling op ons portfolio voor databescherming en protectie tegen ransomware. Het maakt ons aanbod volledig. Er zijn ook wel andere oplossingen voor het beheer van containerplatformen, maar die zijn beperkt in hun bereik en vereisen daarenboven nog veel handwerk. Het gebruiksgemak van Kasten K10 is een bijkomend voordeel: je ziet het complete applicatielandschap in één dashboard. Dat maakt het overzichtelijk en inzichtelijk. En het zorgt ook voor een lage total cost of ownership”, beweert Van Meel.

Auteur: Teus Molenaar en Witold Kepenski

DIC en DIL Banner vierkant algemene sales brochure Open Line BW 06-06 tm 13-06-2023
ALSO CTV BW 06-06-2023 t/m 15-06-2023