Redactie - 14 juni 2021

Low-code biedt kansen voor softwarepakketleveranciers

Low-code biedt kansen voor softwarepakketleveranciers image

Veel gevestigde ISV’s (Independent Software Vendors) zijn op zoek naar nieuwe ontwikkeltools om hun software mee te moderniseren. Het pakket is functioneel vaak heel compleet maar de onderliggende technologie is inmiddels verouderd. Gebruikers kijken reikhalzend uit naar een versie met een moderne GUI, cloud deployment en ondersteuning van Windows, web en mobile.

Nieuwe technieken inzetten als lapmiddel is natuurlijk een optie. Zo worden nieuwe apps gebouwd die vervolgens aan het bestaande legacy systeem gekoppeld worden. Die moeten dan als pleisters op de wond de beperkingen van het verouderde core system oplossen. Het nadeel is dat het onderhoud van de software, die in de kern nog steeds verouderd is, hierdoor steeds complexer wordt.

Adoptie van low-code development

Helemaal opnieuw beginnen in een klassieke programmeertaal is vaak geen haalbare kaart. Een alternatief kan zijn om je applicatie met low-code software te vervangen.

De adoptie van low-code development voor ERP-oplossingen verloopt echter zoals dat met veel nieuwe technologieën gaat. We hadden al veel verder kunnen zijn. Vooral de IT-dienstverleners worstelen enorm met de impact van low-code development. Wat heb je immers aan een tien keer hogere ontwikkelsnelheid als de klant per uur afrekent?

Voor softwarepakketleveranciers ligt dat heel anders. Zij verkopen licenties en als zij tien keer productiever zijn, dan scheelt dat enorm in de kosten en maken ze meer winst. Zij zouden dus wel degelijk voor low-code development kunnen kiezen, maar waarom gebeurt dat nog zo weinig?

Platform zelf bouwen of kopen

Softwarepakketleveranciers die hun software willen moderniseren zouden zelf een low-code ontwikkelplatform kunnen bouwen om veel productiever te worden en niet meer afhankelijk te zijn van technologie. Je hebt dan wel zeer specifieke kennis nodig en ook een hele berg geld. Een groot bedrijf kan zo’n investering van tientallen miljoenen euro’s wel doen. Maar voor een klein of middelgroot softwarebedrijf is dat simpelweg niet haalbaar.

Als je zo’n platform niet zelf kunt bouwen of de investering niet kunt doen, dan kan je zo’n platform ook gewoon kopen. En de business case is al snel heel gunstig.

Overigens is niet elk low-code ontwikkelplatform geschikt om een ERP-achtige oplossing te bouwen. De meeste zijn enkel geschikt om apps mee te bouwen die met de ERP-oplossing worden gekoppeld. In die zin kunnen ze de bestaande en verouderde applicatie niet vervangen. Naarmate je grotere en complexere applicaties wilt bouwen, blijkt maar één low-code categorie geschikt: low-code voor core-systemen. Slechts enkele ontwikkelplatformen behoren tot deze categorie.

Aandachtspunten low-code voor ISV’s

Een softwarepakketleverancier die een low-code platform wil aanschaffen, zou minimaal de volgende zaken moeten overwegen:

  1. Kan het platform het bestaande softwarepakket in de basis automatisch moderniseren? Is het antwoord ja, dan kan het unieke gedachtengoed van de bestaande applicatie op een efficiënte manier behouden blijven. Dit is een belangrijke eis van veel pakketleveranciers.
  2. Is het platform device-onafhankelijk, ook met het oog op de toekomst? Dit voorkomt nieuwe investeringen als er andere devices op de markt komen.
  3. Welke ontwikkelsnelheid biedt het platform? En is dat onafhankelijk gemeten? Met low-code software is een productiviteit van minder dan een half uur per functiepunt haalbaar.
  4. Zijn er andere ERP-applicaties gebouwd met het platform en zijn daar goede referenties van te vinden?
  5. Is de platformleverancier een stabiel en winstgevend bedrijf? Dit is van belang voor de continuïteit van het platform naar de toekomst.

Jouw pakket altijd up-to-date met Thinkwise

Het Thinkwise platform is zo’n low-code platform dat ISV’s voor altijd van hun legacy problematiek afhelpt. Het Platform is uitermate geschikt om complexe en omvangrijke applicaties te realiseren met meer dan 10.000 functiepunten, duizenden tabellen en duizenden gebruikers.

Het volledig geïntegreerde low-code platform maakt het mogelijk dat jouw softwareapplicatie flexibel meebeweegt met nieuwe technologische ontwikkelingen en het altijd geschikt is voor alle apparaten en beeldschermformaten die op dat moment gangbaar zijn. Bovendien zal nieuwe functionaliteit snel gerealiseerd kunnen worden doordat het ontwikkelproces met minimaal een factor 10 sneller gaat. Dit zijn duurzame voordelen voor een ISV maar het is bovendien een grote bonus voor de gebruikers van het product.

Heeft deze blog je geïnspireerd om je verder te verdiepen in low-code voor ISV’s? Bekijk dan eens het on-demand webinar ‘Low-code ontwikkelplatform voor pakketleveranciers’.

Doot: Thinkwise

FOBT2023 | Banner vierkant - REGISTER Progress Communications BW start week 17 tm 19
FOBT2023 | Banner liggend - REGISTER