Redactie - 30 mei 2021

PAX: Verbied killer robots

PAX: Verbied killer robots image

De Nederlandse regering moet nog dit jaar zijn positie over de ontwikkeling van autonome wapensystemen opnieuw bepalen. PAX roept daarom op tot een verdrag dat volledig autonome wapens, zogenaamde killer robots, verbiedt. Ook moeten er garanties komen dat er altijd menselijke controle over autonome wapens is. Juist omdat de ontwikkeling van deze wapens nog in een vroege fase is, is een internationaal verdrag haalbaar en noodzakelijk.

Daan Kayser, projectleider autonome wapens bij vredesorganisatie PAX: “D66 heeft een initiatiefnota ingediend waarin zij ook oproepen tot een internationaal verdrag over autonome wapens. PAX steunt deze oproep van harte. Juist nu ze er nog niet zijn, kunnen we killer robots verbieden en menselijke controle garanderen. Maar de technologische ontwikkelingen gaan snel, dus er is haast geboden.”

Zonder menselijke controle doelen aanvallen

In december 2020 riepen meer dan 170 Nederlandse wetenschappers op het gebied van kunstmatige intelligentie en robotica de regering ook op om mee te werken aan een verbod op dodelijke autonome wapens. Killer robots zijn autonome wapensystemen die zonder menselijke controle doelen kunnen selecteren en aanvallen. Dat betekent dat het besluit om dodelijk geweld te gebruiken wordt genomen door een machine. De technologie om deze wapens te maken ontwikkelt zich razendsnel en we zien nu al wapens met een grote mate van autonomie. Landen als China, Rusland, Israël, de Verenigde Staten en Zuid-Korea zijn bezig met de ontwikkeling van steeds autonomere wapensystemen.

Kayser: “Dit is een extreem zorgelijke ontwikkeling: dodelijke autonome wapens zijn ethisch onacceptabel. De morele beslissing over leven en dood kan niet worden gereduceerd tot een algoritme.” En wie is er verantwoordelijk als er iets misgaat? Kan een killer robot onderscheid maken tussen burgers en soldaten? Deze wapens verlagen de drempel tot oorlogsvoering en ongereguleerde ontwikkeling creëert ook een wapenwedloop, want wie heeft er straks als eerste volledig autonome wapens? Kayser: “We moeten onszelf niet afvragen hoe we een wapenwedloop kunnen winnen, maar hoe we deze kunnen stoppen. Niet alleen op morele en juridische gronden, maar ook voor onze veiligheid.”

PAX en killer robots

In 2011 schreef PAX voor het eerst over het onderwerp autonome wapens. In 2013 richtte PAX samen met een groep internationale NGO’s de Campaign to Stop Killer Robots op. Inmiddels bestaat deze coalitie uit meer dan 170 NGO’s uit 66 landen. Daarnaast neemt PAX sinds 2014 deel aan de besprekingen bij de VN in Geneve over dit onderwerp.

SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024 SentinelOne BW 04-09-2023 tm 16-10-2023
SentinelOne BN BW 11-09 tm 18-09-2023