Wouter Hoeffnagel - 06 juni 2021

Pegasystems vernieuwt low-code mogelijkheden in Pega Platform

Pegasystems vernieuwt low-code mogelijkheden in Pega Platform image

Softwarelevernacier Pegasystems lanceert nieuwe low-code mogelijkheden in het Pega Platform. De nieuwe features zijn geïntroduceerd op PegaWorld iNspire 2021 op 4 mei. Met de mogelijkheden kunnen zowel professionele als citizen developers eenvoudig moderne gebruikersinterfaces (UI’s) voor hun apps ontwerpen. Met de vernieuwde front-end ontwerpfuncties gecombineerd met de back-end verwerkingsmogelijkheden kunnen gebruiker een completere digitale ervaring creëren vanaf één low-code platform.

Business professionals met weinig IT-kennis ontwikkelen steeds vaker zelf apps met behulp van low-code. Toch doen ze voor een strakke gebruikersinterface nog vaak een beroep op professionele ontwerpers en front-end ontwikkelaars. Low-code is met name geschikt voor het modelleren van de back-end processen die bepalen hoe apps werken. Hoewel de front-end interfaces van deze apps op zich toereikend zijn, bieden ze vaak niet de intuïtieve beleving die eindgebruikers verwachten. Zowel in de back-end als front-end is daarom volgens Pegasystems low-code nodig, zodat iedereen apps kan ontwikkelen met een modern UX-design voor klanten en medewerkers.

De nieuwe Pega Platform-mogelijkheden combineren Pega's app-authoring-mogelijkheden met kant-en-klare UX-best practices. Dankzij de nieuwe UI-architectuur, vernieuwde ontwerpmogelijkheden en open API's kunnen gebruikers hun app zowel configureren als ontwerpen op hetzelfde low-code platform. Ingebouwde industriestandaarden helpen front-end ontwikkelaars bij het integreren van nieuwe UX's in hun bestaande front-ends.

Snellere en efficiëntere app interfaces

Applicaties die binnen de Pega-omgeving zijn ontwikkeld, kunnen nu tot drie keer sneller presteren dankzij de nieuwe React-gebaseerde versie van het Pega Cosmos Design System. Met een ‘single-page application’-aanpak vermindert Pega de payload met 75%. Dit betekent dat er minder code heen en weer wordt gestuurd bij interactie met de app. Naast de verbeterde snelheid, zijn er ook nieuwe templates beschikbaar waarmee ontwikkelaars efficiënter en nauwkeuriger kunnen werken. Dit zorgt voor minder fouten bij de eindgebruiker, minder muisbewegingen en worden er meer taken volledig afgerond. Dit leidt tot productievere medewerkers en meer tevreden klanten.

Het UI-ontwerp is daarnaast minder ingewikkeld, waardoor ook niet-technische gebruikers eenvoudiger strak vormgegeven app-interfaces kunnen bouwen. App Studio bevat een uitgebreide bibliotheek met herbruikbare ontwerpsjablonen. Gebruikers kunnen zich hierdoor volledig richten op het modelleren en configureren van de applicatie. De ideale lay-out van het ontwerp wordt tijdens het bouwen intuïtief gekozen. Elementen van de interface die met de branding van de organisatie te maken hebben kunnen worden aangepast. Gebruikers hoeven dit soort richtlijnen maar één keer in te stellen voor de hele app.

Contextbewuste API's die dynamisch worden bijgewerkt als processen veranderen

De verbeterde Pega Digital Experience (DX) APIs zijn niet statisch, maar passen automatisch de aangesloten front-end interfaces aan wanneer er wijzigingen worden aangebracht in het kern back-end proces. Dit alles zonder enige code te herschrijven. Als een bank bijvoorbeeld Pega gebruikt om een bestaand aanvraagproces voor een lening bij te werken met een nieuw dataveld, is het nieuwe veld dankzij Pega DX API ook meteen zichtbaar in alle gelinkte kanalen, zoals de web- of mobiele interface. Front-end ontwerpers hoeven niet meer bij elke wijziging in het back-end proces de front-end interfaces te hercoderen. Dit levert een enorme tijdsbesparing op. Met de Center-out bedrijfsarchitectuur van Pega kunnen klanten schakelen tussen kanalen met Pega's decisioning, automatisering en casemanagement zodat elke interactie persoonlijk en effectief is.

"Deze nieuwe functies in het Pega Platform zijn een belangrijke stap in de low-code appontwikkeling", aldus Kerim Akgonul, chief product officer, Pegasystems. “Voor het eerst kunnen organisaties low code gebruiken om niet alleen solide procesautomatiseringsapps te bouwen, maar ook om hun eigen ontwikkelde apps eenvoudig te voorzien van strakke gebruikersinterfaces. Allemaal met één en dezelfde tool. Organisaties kunnen hierdoor meer richten op hun bedrijfsresultaten, in plaats van op het bouwen van apps.”

Beschikbaarheid

De nieuwe design en ontwikkelmogelijkheden binnen Pega Platform zijn net alle andere updates van Pega Infinity 8.6 vanaf einde Q2 beschikbaar voor eindgebruikers.

Progress Communications BW start week 17 tm 19 SLTN Vierkant
DIL Dutch IT Leaders Linkedin liggend