Redactie - 19 oktober 2021

Nieuwe OS-versie brengt nieuwe functies en extra stabiliteit

Nieuwe OS-versie brengt nieuwe functies en extra stabiliteit image

De jaarlijkse .NEXT conferentie is altijd het moment waarop het management van Nutanix nieuwtjes met de klanten en partners deelt. Ook dit jaar was het helaas weer een virtueel evenement. Dutch IT channel sprak met de nieuwe Nutanix CEO Rajiv Ramaswami over de huidige marktpositie, de uitdagingen en uiteraard de kansen. Ook channel directeur Sunil Dutt (foto) wist ons bij te praten over de nieuwe mogelijkheden voor de channelpartners.

Voor CEO Rajiv Ramaswami was het de eerste keer dat hij in zijn rol als CEO de .Next-conferentie mocht toespreken. Gepokt en gemazeld in deze markt, zijn vorige functie was COO bij VMware, snapt hij de kansen en valkuilen van dit moment. In zijn huidige rol moet hij leidinggeven aan de Nutanix transformatie van marktleider rond Hyper Converged Infrastructuur (HCI) naar de leider bij de transformatie naar Hybrid Cloud Infrastructuur (HCI). Het bericht naar de CIO’s van de klanten is helder: ‘Hou focus op die transformatie en breng de workload naar een hybride cloud. Nutanix zal daarbij helpen en goed voor de toevertrouwde data zorgen.’

Security is in goede handen

Gevraagd naar de bedreigingen vanuit de ransomware-ontwikkelingen, bevestigt Rajiv dat het beschermen van de klant tegen deze criminaliteit uiteraard topprioriteit is. Voor hem maakt het niet uit of dit on-prem of in de cloud is. De risico’s zijn groot en de waakzaamheid moet optimaal blijven. Rajiv: “Dit topic is een kans voor ons. Wij hebben alle klantdata in beheer en moeten dat probleem dus oplossen.”

Voor de aanpak is een multi layer benadering nodig die bestaat uit: detectie, preventie en recovery. Rajiv: “Hou ransomware weg van je systemen met het scannen van workloads en het gebruik van risicoprofielen. Zorg voor adequaat automatisch updaten van de signatures en stop het verspreiden van de code door daar waar mogelijk is maximaal gebruik te maken van een read only mode. Het gebruik van snapshots is een belangrijk element bij (disaster) recovery.” Het nieuwe Nutanix OS (Nutanix AOS 6) bevat alle componenten om dit mogelijk te maken.

De channel wordt niet vergeten

In aansluiting op CEO Rajiv Ramaswami schuift ook Sunil Dutt bij onze spreektafel aan. Sunil is bij Nutanix aangesteld als directeur channel voor Noord-Oost Europa en Rusland en bekijkt de ontwikkelingen richting channel partners met meer dan normale aandacht. Hij ziet bij de .Next conferentie tal van aankondigingen die de channel partners gelukkig zullen maken. Sunil: “De channel is voor ons heel belangrijk en we doen er alles aan om channelpartners te helpen om goede zaken met ons platform te doen.” Ook dit jaar zet Nutanix daarin weer flinke stappen.

Maar om succesvol te zijn in de channel moeten de Nutanix-producten ook aansluiten op de wensen van de klanten. Sunil: “Als marktleider op het gebied van hyper converged infrastructuur hebben we nu de focus verder vergroot en gaan we voor een aanpak waarbij we de transitie naar de hybride cloud centraal stellen. Bijna alle klanten willen HCI niet louter als product, maar als oplossing voor de behoefte om een IT-omgeving te bouwen waarbij on-prem infrastructuur net zo eenvoudig te schalen en bedienen is als bij een hyperscaler. De klant wil geen zorgen, maar enkel profijt dankzij maximale flexibiliteit. HCI brengt die cloud-ervaring naar de on-prem omgeving.”

Flexibel met licenties

Nutanix ondersteunt naast on-prem alle bekende cloud omgevingen: Microsoft Azure, Google GCP en Amazon AWS. Die flexibiliteit heeft de klant en het businessmodel van Nutanix toont dezelfde vrijheden. Sunil: “Als een klant eenmaal een licentie van Nutanix gekocht heeft maakt het niet uit in welke omgevingen hij die gebruikt. De licenties zijn net zo flexibel als de omgeving. Voor channelpartners is dat een belangrijk aspect in hun gesprekken met klanten. Eén keer kopen, overal gebruiken.”

De on-prem cloud kan gebouwd worden met hardware van bijvoorbeeld HPE, Dell, Lenovo en Fujitsu, de publieke cloud met alle bekende en grote publieke cloudproviders. Samen vormen ze de flexibele hybride cloudoplossing waar de klant om vraagt.

Speciaal voor partners

Om de partners extra te stimuleren heeft Nutanix ook veranderingen in het Elevate partnerprogramma doorgevoerd. Als klanten via de partner nieuwe oplossingen bijkopen krijg de partner zijn deel. Voorheen was de vergoeding gebaseerd op de investeringen gedurende de eerste 180 dagen. Die periode wordt nu verlengd tot 270 dagen. Een extra periode om te profiteren van de groei bij een klant. Het is duidelijk een handreiking om de klanten nog beter te laten profiteren van het succes.

Een andere belangrijke vernieuwing is het partnerschap met Citrix. Citrix en Nutanix slaan de handen ineen en werken vanaf nu, dankzij de diepere integratie, nog beter samen. Dit staat los van Frame, de Nutanix cloud-oplossing voor VDI. Sunil: “Het gebruik van Citrix is een aanvulling op Frame en ze brengen samen de virtualisatie naar een hoger niveau. Ze passen dus naast elkaar in het concept. Citrix is nu onze geprefereerde partner voor VDI en Enduser Computing.”

Ook is er gedacht aan integraties voor secondary storage, data protectie en back-up. MINE is daarvoor het platform en daarop kunnen de partners oplossingen aansluiten zoals Hyco, Commvault, Veeam en Veritas. Hiermee is een beveiligde backup en recovery service te realiseren. Sunil: “Allemaal opties waarmee de partners hun business kunnen verbreden en de klant gelukkiger maken op onderwerpen die erg actueel zijn.”

Pax8 BW 29-05 tm 18-06-2023 DIC en DIL Banner vierkant algemene sales brochure
FOBT2023 | Banner liggend - REGISTER