Redactie - 28 oktober 2021

Nexustorage: een SDS uit Nieuw-Zeeland

Nexustorage: een SDS uit Nieuw-Zeeland image

Niet alle IT-innovaties komen uit de Verenigde Staten, ook in andere werelddelen wordt flink ontwikkeld. Het in Nieuw-Zeeland gevestigde Nexus is met Nexustorage een duidelijk voorbeeld van zo’n telg. Gekeken naar het speciale karakter van het Nexfs-protocol, omschrijft oprichter Glen Olsen zijn oplossing op deze pakkende wijze: “Nexfs verenigt blok-, bestand-, object- en cloud-opslag. Het concept presenteert het geheel als één intelligente multi protocol opslagpool met veel mogelijkheden.”

Nexfs is ontwikkeld om diverse storage formaten te ondersteunen vanuit een Tier 3 objectstorage. Glen Olsen verduidelijkte de oplossing met de toelichting: "Je kunt geen block-style workloads doen op object-storage. Je kunt object bijvoorbeeld niet gebruiken om de C-schijf van een draaiende Windows-server of een database ondersteunen. Dat is wat wij hebben veranderd. In essentie wordt alle data in een Tier 3 objectstorage opgeslagen. Alle data wordt S3-compatibel in een object store opgeslagen en vanaf het moment dat er toegang tot wordt gevraagd naar een hogere laag (SSD/SATA) gebracht waar andere formaten mogelijk zijn. Drie opslaglagen op elkaar maken het complete model.

Het centrale concept is een store die diverse opslagentiteiten bij elkaar brengt op storage op basis van commodity-hardware en deze hiërarchisch organiseert om gegevens te ontsluiten op basis van de toepassing en protocollen van de gebruiker. Nexfs ondersteunt de gangbare protocollen zoals iSCSI, NFS, SMB en S3. Het is dus één enkele store, bestaande uit 3 tiers (Tier 1 is SSD/SATA, een optionele Tier 2 met SATA en een Tier 3 bestaande uit cloud of object storage) voor alle denkbare formaten/protocollen.

Tot nu toe moet het bedrijf nog een commercieel product uitbrengen, maar een community-editie is er wel al. De ontwikkelingen gaan door.

Door: Hans Steeman

Nutanix BW 30-05 tm 15-06-2023 Veeam On BW tm 12 juni 2023 Alleen DI Leaders
Netgear banner liggend start week 14