Redactie - 25 november 2021

Fungible denkt anders

Fungible denkt anders image

Op sommige momenten is het even nodig dat iemand met een frisse blik naar een probleem kijkt. De Amerikaanse startup Fungible lijkt hiervan een voorbeeld te zijn. Datacentra maken gebruik van computersystemen die draaien rond CPU’s (central processing unit) en GPU’s (graphical processing unit). Rond deze twee centrale bouwstenen worden de computers gebouwd. Fungible voegt daar nu een derde component aan toe: de DPU oftewel een data processing unit.

Het ontwerp daarvoor ontstond in 2015 en is nu de derde belangrijke bouwsteen voor datacentra. Het hebben van dit derde element in de infrastructuur, naast de klassieke CPU en de GPU, brengt een nieuw niveau van prestaties, betrouwbaarheid en schaalbaarheid naar grote datacenters. Geen verloren resources meer, elke configuratie is op maat voor de toepassing.

Eric Hayes (foto), de CEO van Fungible: “In de basis denk Fungible vrij radicaal en vooral in de termen desagreatie en samenstellen. Met desagreatie bedoelen we dat de elementen die een datacentrum maken van elkaar ontkoppeld kunnen worden en individueel beheersbaar en configureerbaar zijn. Daarmee is storage, werkgeheugen en processorpower te ontkoppelen van een complete server. Elk onderdeel kan op individuele wijze toegewezen worden aan een toepassing. Zo wordt per proces de optimale configuratie ingezet, een manier om de efficiency van het datacentrum te verhogen."

Hyperscalers lopen weg met dit concept dat een verdere optimalisatie van hun infrastructuur mogelijk maakt, aldus Hayes." Dankzij dit concept kan een grote verzameling bouwstenen ontstaan die naar rato van de toepassing gecombineerd worden. NVMe-oF is daarvoor de gewenste en meest ideale interface. En precies daar speelt de DPU een rol, het is het hart van dit concept. Het ideale protocol om alles inzichtelijk en beheersbaar te houden is TCP over NVMe. Naar buiten toe is, voor de integratie met het bedrijfs LAN gewoon TCP over Ethernet beschikbaar. Fungible probeert voor de nieuwe aanpak steeds meer ondersteuning te krijgen om zo de basis te leggen voor een nieuwe generatie datacentra."

Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024 Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024
Darktrace BN en BW 04-06-2024 tm 18-06-2024