Redactie - 10 december 2021

CyberRes kijkt samen met partners naar alle aspecten van cyber-resilience

CyberRes kijkt samen met partners naar alle aspecten van cyber-resilience image

CyberRes is een nieuwe naam, maar toch een ervaren speler. Als bedrijfsonderdeel van softwareleverancier Micro Focus richt het zich volledig op cyber-security en vooral op de volgende stap: cyber-resilience. Marcel Winkel (foto), die zich op internationaal niveau bezighoudt met partners en allianties, vertelt over het grote belang van cyber-resilience in de huidige tijd, het brede porfolio van CyberRes, de rol die het kanaal speelt en de ambities voor de toekomst.

De naam CyberRes bestaat sinds begin dit jaar. “Micro Focus zag het belang van security binnen organisaties steeds verder toenemen”, vertelt Marcel Winkel. “We besloten om er een dedicated team van mensen op te zetten, onder een nieuwe naam. Niet alleen sales en presales, maar de hele bedrijfsstructuur van CyberRes is volledig gericht op het securityportfolio. We kunnen ons daar zonder afleiding op focussen. Dat bevalt erg goed.”

Intelligent verbeteren van cyberweerbaarheid

De naam CyberRes komt van de term cyber-resilience, ofwel cyber-weerbaarheid. Winkel: “Cyber-resilience is de volgende stap in cyber-security. Daarbij gaat het om het schakelen tussen wat er binnen en buiten je organisatie gebeurt en het snel reageren op de veranderende omstandigheden. Wij vinden dat je daarbij moet kijken naar de hele securityketen, naar alle aspecten. Hoe bescherm je je omgeving? Welke informatie wil je beschermen en hoe doe je dat? Wie kunnen en mogen er bij je data? Je kan één van die aspecten nog zo goed aanpakken, maar als je de rest vergeet, dan loop je nog steeds een groot risico.”

Die brede aanpak is door CyberRes vertaald in vier speerpunten, waarbij ieder speerpunt zijn eigen specifieke oplossing heeft. Winkel behandelt ze één voor één. Hij begint bij data privacy and protection. “Het gaat hier om het inzicht krijgen in data en het analyseren wat de gevoelige data is om deze vervolgens op de juiste manier te beveiligen. Dit verkleint het risico op datalekken en zorgt ervoor dat data voldoet aan de regelgeving, zoals bijvoorbeeld de AVG. Dit doen we met onze Voltage-oplossing.”

“NetIQ is onze oplossing voor identity and access management”, vervolgt hij. “Dit geïntegreerde platform biedt inzichten in wie toegang heeft tot welke applicaties en data en hoe de governance daarvan geborgd is. Hierbij is Zero Trust bijvoorbeeld een onderwerp dat veel aandacht krijgt.”

Het verbeteren van de cyberweerbaarheid begint al bij de ontwikkeling van applicaties, geeft Winkel aan. “Dit ondervangen wij met onze application security-oplossing Fortify. Fortify richt zich op het veilig ontwikkelen van applicaties die passen binnen een DevSecOps-omgeving. Ons application security-platform automatiseert securitytesten in een CI/CD-pipeline op zo’n manier dat ontwikkelaars snel securityissues in de code kunnen ontdekken en oplossen.”

“Het vierde aandachtsgebied is security operations, met het Arcsight-portfolio”, geeft hij aan. “Organisaties kunnen hiermee sneller en nauwkeuriger bekende en onbekende bedreigingen detecteren op basis van intelligente beveiligingsanalyses. Hierbij wordt gebruik gemaakt van frameworks zoals Mitre Att&ck en technologieën zoals AI en Machine Learning.”

Zoals gezegd: het is de filosofie van CyberRes om de gehele keten aan te pakken. De link tussen de vier kernonderdelen wordt gelegd met behulp van analytics, artificial intelligence en machine learning, waarbij alle oplossingen slim gebruik maken van hetzelfde analytics-platform. Winkel gelooft, zoals iedereen bij CyberRes, sterk in het belang van analytics. “Dat is momenteel één van de belangrijkste zaken in de hele ICT en zeker als het gaat om security. Daar moet je als bedrijf echt mee aan de slag.” Het CyberRes analytics-platform maakt het mogelijk om data die bijvoorbeeld door het Arcsight-platform wordt gegenereerd en geanalyseerd te delen met het identity and access management-platform of zelfs met de application security-oplossingen. “Hierdoor ontstaat een resilient omgeving waarbij snel en op de juiste manier gereageerd kan worden op interne en externe bedreigingen.”

Kanaal

CyberRes werkt voornamelijk via het kanaal. “Partners waren bij Micro Focus al belangrijk, maar hun rol is eigenlijk alleen maar belangrijker geworden. Onze visie is dat we voornamelijk indirect werken. Een kleine groep klanten bedienen we nog direct, maar over het algemeen hebben partners ook een rol in deze projecten. We communiceren daar ook heel helder over.”

CyberRes ondersteunt partners met kennis. “We hebben een partnerportal met alle informatie over de producten die ze nodig hebben. Daar kunnen ze trainingen volgen en certificeringen behalen. Daarnaast organiseren we met behulp van een speciaal team ook veel extra activiteiten, zoals salestrainingen en speciale lab-trainingen die echt de diepte in gaan.”

“Voor ons totale partnermodel hebben we diverse prijzen gewonnen en nominaties gekregen”, vervolgt hij. “We horen bovendien al drie jaar achter elkaar bij een kleine groep technologiebedrijven die vijf sterren krijgt in de Partner Program Guide van het internationale CRN.”

Er staat al een sterk partnerecosysteem, verduidelijkt hij. “Maar dat neemt niet weg dat we altijd op zoek blijven naar nieuwe partners. We zoeken partners die echt waarde toe kunnen voegen. Die niet alleen software verkopen, maar die het ook kunnen implementeren en er een dienst omheen kunnen aanbieden. Onze partners zijn vaak gedeeltelijk of volledig gespecialiseerd in security. Binnen het totale gebied van security kunnen wij ze helpen om zich verder te specialiseren of juist te verbreden. Vaak zien we bijvoorbeeld dat ze al thuis zijn in identity and access management en dat vandaaruit een verbreding plaatsvindt naar andere specialismen zoals data security.”

CyberRes helpt partners niet alleen om hun kennis up-to-date te houden. “Kennis is belangrijk, maar het gaat uiteindelijk natuurlijk om de business. We proberen ons zo goed mogelijk in te leven in het verdienmodel van de partner. Onze salesmensen helpen de salesmensen van partners. We kunnen bepaalde accounts samen oppakken, aanbestedingen samen beantwoorden en ook klanten samen bezoeken.”

Toegang

Als het gaat om de security, dan kun je niet om de coronapandemie heen. “Doordat we veel meer remote zijn gaan werken is identity and access management heel belangrijk geworden. In eerste instantie ging het vooral om de beschikbaarheid en de bandbreedte. Nu zie je meer aandacht voor de veilige toegang. Single sign-on en multi-factor authentication worden meer toegepast, op steeds slimmere manieren, zonder dat het voor gebruikers extra complex wordt. Daarnaast maakt de pandemie ook het aspect van het beveiligen van data alleen maar belangrijker. Wie kunnen er vanuit huis bij de belangrijkste bedrijfsdata, en is dat echt nodig?”

CyberRes combineert de ervaring en betrouwbaarheid van Micro Focus met een frisse en ambitieuze start-up-mentaliteit. De stip op de horizon is duidelijk. “We willen marktleider zijn in alle vier de domeinen waarin we actief zijn. Met Fortify zijn we dat al op het gebied van application security. Analisten plaatsen ons ook meestal rechtsboven, als leider, als het om data privacy and protection gaat. In identity and access management hebben we ook een goede naam en blijven we innoveren. Op het vlak van security operations zijn we als markleider verdrongen, maar zijn we hard op weg om die positie weer terug te krijgen. Daarvoor doen we veel innoverende investeringen in bijvoorbeeld threat intelligence en threat hunting en in een integratie met Mitre Att&ck.”

Een andere innovatie is een platform dat in januari gelanceerd wordt: CyberRes Galaxy. “Dat richt zich op de businessaspecten van threat intelligence. Het is gemaakt door CISO’s, voor CISO’s. Het is een platform waarbij je op een dashboard ziet wat de dreigingen zijn die voor jou relevant zijn op basis van jouw industrie of jouw IT-omgeving. Daarnaast krijg je een beeld van de risico’s en de mogelijke impact daarvan op de bedrijfsvoering. Vervolgens geeft het platform adviezen over hoe je er het beste mee om kunt gaan. Met behulp daarvan wordt het mogelijk om snel te reageren op securitytrends die voor jouw specifieke organisatie relevant zijn.”

Vertiv BW week 6 liggend oranje/vierkant blauw 04-12-2023 tm 11-12-2023 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Vertiv BW week 6 liggend oranje/vierkant blauw 04-12-2023 tm 11-12-2023