Wouter Hoeffnagel - 03 januari 2022

Bijna tien procent meer wearables verscheept

Bijna tien procent meer wearables verscheept image

Het aantal wereldwijd verscheepte wearables is in het derde kwartaal van 2021 (3Q21) met 9,9% gegroeid tot 138,4 miljoen stuks. Hearables leidde de groei; de categorie groeide met 26,5% in vergelijking met vorig jaar en was goed voor 64,7% van de verzendingen van draagbare apparaten. Wearables om de pols volgen en is de categorie die het vaakst wordt geassocieerd met gezondheids- en fitnesstracking, die 34,7% van de markt veroverde.

Dit blijkt uit de Worldwide Quarterly Wearable Device Tracker van International Data Corporation (IDC). Hoewel de pandemie de belangstelling voor het volgen van gezondheid en fitness heeft aangewakkerd, stonden draagbare wearables zoals horloges en polsbandjes in de loop van het kwartaal voor uitdagingen. Zo waren deze apparaten niet immuun waren voor de aanbodbeperkingen en de veranderende vraag als gevolg van de pandemie. Hoewel de categorie tot voor kort werd geleid door Xiaomi's goedkope bands, is het bedrijf in 3Q21 onttroond door Apple en Huawei.

Vraag verschuift naar horloges

"De vraag verschuift langzaam van polsbandjes naar horloges, aangezien consumenten steeds meer een apparaat met meer mogelijkheden willen en de prijsverschillen kleiner worden", zegt Jitesh Ubrani, onderzoeksmanager voor IDC Mobility en Consumer Device Trackers. "Het aantal horloges dat voor minder dan $ 100 wordt verkocht is nu gelijk aan polsbandjes, die in het verleden deze prijsklasse hebben gedomineerd. De groei van Indiase en Chinese merken leidde tot de low-end horlogeruimte, terwijl Apple, Huawei en Samsung een greep houden aan de top."

"Terwijl de hele markt voor draagbare wearables jaar op jaar kromp, groeide de markt voor horloges zelfs met 4,3%", zegt Ramon T. Llamas, onderzoeksdirecteur van IDC's Wearables Team. "En hoewel als smartwatches (apparaten die applicaties van derden kunnen uitvoeren) erg populair waren, zijn het de andere horloges - waaronder kinderhorloges, sporthorloges, hybride horloges en andere - die de markt hebben gedreven. Dat wil niet zeggen dat smartwatches stoom verliezen. In tegendeel zelfs. Apple's late release van de Watch Series 7 en WearOS die zichzelf opnieuw lanceert bij de vele hardwareleveranciers zal binnenkort tot hernieuwde belangstelling leiden."

Apple is marktleider

Apple veroverde de toppositie in 3Q21 ondanks een daling van 35,3% in Apple Watch-zendingen tijdens het kwartaal. Hearables als AirPods en Beats bezorgen het bedrijf een leidende positie in de wearables-markt. Deze producten hebben de afgelopen kwartalen echter ook voor uitdagingen gestaan, aangezien de concurrentie in het segment van de hearables sterk blijft. IDC noemt de positie van Apple echter nog steeds benijdenswaardig met een marktaandeel van meer dan 53%.

Samsung's recente lancering van de Galaxy Watch 4 Series is goed ontvangen en is een belangrijke stap voorwaarts voor de horlogemaker en Google, dankzij de overstap van Tizen naar Wear OS. Samsung heeft zich niet alleen gericht op de groei van zijn wearables-activiteiten door zijn hearables, horloges en bands te bundelen met smartphones, maar het bedrijf probeert ook een deel van de uitgaven aan mode naar zich toe te trekken met de lancering van op maat gemaakte horloges.

Xiaomi ziet marktaandeel teruglopen

Xiaomi's verzendingen daalden met 23,8% tijdens het kwartaal, omdat de afhankelijkheid van het bedrijf van polsbandjes en de voorkeur van de consument voor horloges tegenwerkte. Het bedrijf is van start gegaan met de overstap van polsbandjes naar horloges. Xiaomi is ook blijven uitbreiden buiten China, hoewel deze inspanningen ook sterk afhankelijk zijn van het succes van zijn smartphoneactiviteiten op internationale markten. In hearables is het bedrijf trouw gebleven aan zijn merk door extreem goedkope maar hoogwaardige opties aan te bieden.

Huawei slaagde erin te groeien met de hulp van zijn hearables-activiteiten, aangezien de verkoop van polsbandjes en horloges samen in het kwartaal met 5% daalden. Hearables zijn over het algemeen compatibel met meerdere merken en dit open karakter heeft Huawei geholpen groei te realiseren in een omgeving waar het te maken heeft met politieke tegenwind.

Imagine Marketing in top 5

Imagine Marketing, het Indiase bedrijf achter het merk BoAt, heeft opnieuw zijn weg gevonden naar de wereldwijde top 5. IDC stelt dat aanhoudende marketing en goedkope producten het volume hebben vergroot. In de afgelopen kwartalen heeft het bedrijf ook horloges gelanceerd, die nu goed zijn voor 10% van zijn verzendingen.

IDC-wearables-3q21.png

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Infinity IT BN start 2 feb