Redactie - 17 februari 2022

Kalista bouwt slimme interface voor SMR-drives

Kalista bouwt slimme interface voor SMR-drives image

Ook voor magnetische media zoals harddisks blijft de innovatie doorgaan. De Shingled Magnetic Recording (SMR) drives zijn daarvan een voorbeeld. Met een zeer geavanceerde aanpak is de industrie in staat geweest om de opslag per oppervlakte-eenheid met ongeveer 15 procent te vergroten. Maar het systeem is wel zo complex dat er speciale maatregelen nodig zijn. De startup Kalista introduceert daartoe Phalanx, de Host-Managed Shingled Magnetic Recording oplossing.

SMR maakt gebruik van het feit dat de spoorbreedte bij lezen en schrijven verschillend mag zijn. Een leeskop kan een smaller spoor met succes uitlezen dan een schrijfkop genereert. Feitelijk gaat daardoor schijfoppervlakte verloren, er wordt immers meer ruimte op de magneetplaat beschreven dan nodig is om de data met succes terug te lezen. Daarom schrijven SMR-drives sporen gedeeltelijk over elkaar heen. Als op een spoor data weggeschreven is, kan een tweede spoort ongeveer een derde van dat spoor weer overschrijven. Hier zit wel een ‘maar’ aan. Omdat de sporen over elkaar heen geschreven worden kan niet zomaar data vervangen worden. Als data uit het eerste spoor vervangen wordt, verminkt dat de informatie van het spoor dat daar gedeeltelijk overheen valt.

Vandaar dat er maatregelen genomen zijn waardoor sporen enkel alleen in zijn geheel overschreven kunnen worden. Hiertoe wordt, als er wat verwijderd wordt, een kopie van de data op een nieuw stuk van de schijf geplaatst en zodra het oorspronkelijke stuk volledig obsolete is, kan dat stuk gewist worden om na defragmentatie weer opnieuw gebruikt te kunnen worden. Speciale drivers zijn ontwikkeld om dat proces te ondersteunen. Om die te gebruiken moet de software van een systeem aangepast worden. Startup Kalista heeft daarvoor een universele oplossing in software ontwikkeld die dit proces in zijn beheer neemt. CEO Albert Chen had, voordat hij Kalista oprichtte, ervaring opgedaan bij Western Digital, waar hij ruim zes jaar werkte aan SMR-drives, en bij de storage tak van Microsoft. Hij komt dus uit de industrie en heeft met de kennis die daar verworven is, een softwareoplossing gebouwd. Met zijn op containers gebaseerde oplossing, het Phalanx intelligent storage system, dat efficiënt gebruik maakt van storage array’s van diskdrives en als een middenlaag tussen app en diskdrives wordt geplaatst, is de latency ook nog eens link te verlagen (tot 4,8 keer).

Door: Hans Steeman

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024