Redactie - 14 april 2022

Aantrekken vrouwelijk talent heeft een mentaliteitsverandering nodig

Aantrekken vrouwelijk talent heeft een mentaliteitsverandering nodig image

De cybersecuritybranche heeft veel last van de zogenoemde ‘war on talent’. Meer vrouwen die een carriere in cybersecurity ambiëren, kunnen deze openstaande vacatures goed invullen. Toch valt dit maar dit tegen. Een mentaliteitsverandering van de branche over diversiteit als geheel, kan hierbij helpen, bleek uit een paneldiscussie tijdens de Dutch IT Security Day 2022.

De ICT-branche en vanzelfsprekend de cybersecuritybranche hebben een groot tekort aan deskundig personeel. Nog steeds lukt het niet alle openstaande vacatures in te vullen. Vrouwen zouden hier een grotere rol kunnen spelen, maar nog te weinig ambiëren een baan in de ICT en/of cybersecurity.

In de discussie, onder leiding van Dutch IT Channel-moderator Danny Frietman, signaleerden de panelleden ook dat de noodzaak voor meer vrouwelijk talent er is en dat al flink veel initiatieven worden genomen. Wel blijven de resultaten helaas nog achter. “Ik heb gemerkt dat de belangstelling van vrouwelijke studenten voor techniek helaas een beetje afneemt. We geven daarom als branchevereniging meer aandacht aan het enthousiasmeren van vrouwelijk talent voor de tech- en telecomsector”, zegt Petra Claessen, CEO van brancheorganisatie BTG-BTG Services. “Via het programma GreenMeetsGrey koppelen we bijvoorbeeld vrouwelijke studenten aan topvrouwen in de techsector voor stages op executive-niveau.”

“Eigenlijk is het aandacht geven aan vrouwelijk techtalent goed, maar ook een beetje jammer. Vooral omdat we nog altijd hierover praten”, vindt Hendrika Willemse, ondernemer en initiatiefneemster van het diversiteits- en female empowerment-platform She in IT. ”Voor de branche is meer diversiteit in teams heel nuttig. Dit eist echter verandering en veranderen is lastig.”

Saskia Schuit, CCO van ESET Nederland, geeft aan dat het juist verder gaat dan alleen vrouwelijk talent dat een kans in cybersecurity moet krijgen. “Het percentage man-vrouw is bij ons precies 50 procent, maar we kijken verder dan dat. Wij omarmen volledige inclusiviteit. Bij ons gaat het om mensen die het DNA van ESET delen en de passie die je meebrengt. Geslacht, achtergrond en opleiding maakt daarvoor niet uit.”

Jong interesse kweken belangrijk

Op de vraag wat het grootste obstakel is voor de cybersecuritybranche en de IT-branche om voldoende (vrouwelijk) talent binnen te halen, antwoorden de panelleden is dat nog te vaak op opleiding wordt gestuurd. “Je moet mensen, of dit vrouwen zijn of niet, zien en erkennen. Zodat zij het maximale uit zichzelf halen. Intrinsieke motivatie is veel belangrijker dan opleiding en heel belangrijk voor het aantrekken van talent. Ga meisjes daarom vroeg interesseren en overtuig hen dat zij het best kunnen”, geeft Hendrika Willemse aan.

Petra Claessen: “Als BTG-BTG Services willen wij aan dit laatste, vroeg beginnen met het interesseren in ICT en cybersecurity, toch nog wel een onderwijscomponent koppelen. We willen bijvoorbeeld dat ICT en cybersecurity ook breed en in een vroeg stadium in de diverse opleidingscurricula wordt verankerd.”

Ander imago belangrijk

Voor het aantrekken van vrouwelijk talent voor de cybersecuritybranche, is het misschien handig ook het imago van de branche aan te passen. “Ik zie cybersecurity niet als een technische baan, maar veel maatschappelijker; mensen helpen en de juiste keuzes laten maken. Als we dit laten zien, staan veel meer mensen open voor een baan in IT/cybersecurity”, geeft Saskia Schuit aan. “Veel mensen die daarin interesse tonen, lopen de branche nu voorbij.”

Hendrika Willemse zegt het krachtiger: “Bedrijven moeten hun cultuur aanpassen en dit uitstralen. Dan gaan meer vrouwen zien dat er voor hen kansen in deze branche zijn. Werken in cybersecurity is gewoon sexy.”

Prioriteiten deelnemers

De panelleden willen dit jaar meer aandacht gaan geven aan de noodzaak van diversiteit en vrouwelijk talent in de IT-/cybersecurity-sector. “Ik wil vaker laten zien dat diversiteit belangrijk is voor de branche. Als je als bedrijf niet divers genoeg bent, mis je de boot. Daarnaast heb ik zorgen over de uitstroom van vrouwen uit de branche. Dit is een groot probleem en heeft vooral met flexibiliteit te maken. Daarover moet ook de mindset veranderen. Het liefst permanent en fundamenteel”, aldus Hendrika Willemse.

“ESET wil nog meer studenten aan zich binden en we zijn daarvoor in alle lagen van de organisatie mee bezig”, geeft Saksia Schuit kort maar krachtig aan. “Als BTG en BTG-Services willen vanzelfsprekend nog meer inzetten op het koppelen van goed jong (vrouwelijk) talent aan de diverse partners. Hier gaan we flink mee door”, besluit Petra Claessen.

Door: Floris Hulshoff Pol