Wouter Hoeffnagel - 07 mei 2022

Startup Missoun ontwikkelt 3D-oplossing met Mendix low-code

Startup Missoun ontwikkelt 3D-oplossing met Mendix low-code image

De Nederlands-Italiaanse startup Missoun ontwikkelde twee nieuwe oplossingen ontwikkeld waarmee kleine en middelgrote bedrijven in de maakindustrie producten kunnen ontwerpen, bouwen en beheren en via een 3D-tool eenvoudig kunnen presenteren aan klanten. De oplossingen zijn ontwikkeld met behulp het low-code platform van Mendix. Het bedrijf koos voor Mendix vanwege de samenwerkingsmogelijkheden, snelle cloud-native ontwikkeling en geïntegreerde security. De oplossingen zijn beschikbaar via de Mendix Marketplace.

Hoewel Missoun in 2020 is opgericht heeft het bedrijf in korte tijd al een portfolio SaaS-oplossingen gebouwd. Zo ontwikkelde het Missoun PLM en Missoun 3D CPQ. De eerste toepassing is een Product Lifecycle Management-systeem (PLM) waarmee kleine en middelgrote maakbedrijven alle onderdelen van de levenscyclus van hun producten in één systeem kunnen beheren. Van ontwerp van het product, productie tot verkoop en support aan klanten. Bedrijven hebben bij de ontwikkeling van producten de mogelijkheid om hun productieproces efficiënter in te richten, doordat elke fase van het traject volledig is gedocumenteerd. Na de verkoop kan productinformatie snel teruggezocht worden, wat leidt tot meer inzicht, grip en snellere afhandeling van klantvragen. Dit alles leidt bovendien tot kostenbesparingen.

Bedrijven helpen groeien

Marco Cereghino, mede-oprichter van Missoun: “PLM-oplossingen zijn doorgaans complex en veelomvattend waarmee ze minder geschikt en te kostbaar zijn voor kleinere organisaties. Met Missoun PLM maken we dankzij Mendix PLM ook bereikbaar voor deze bedrijven en willen we hen helpen verder te groeien.”

Met Missoun 3D CPQ (Configure, Price and Quote) spelen Cereghino en zijn compagnon Michele Sciuto in op de behoefte van MKB-organisaties hun producten op een visueel aantrekkelijke manier te presenteren en te configureren. “Wij werken voornamelijk met fabrikanten van boten en fietsen. Voor de producten die zij aanbieden, is het lastig om alle opties online goed te kunnen tonen”, licht Sciuto toe. “Voor de klant is het een drempel om een dure aanschaf te doen zonder dat hij weet hoe het specifieke product eruit ziet. Neem bijvoorbeeld fietsen, waarbij je kunt kiezen uit een aantal verschillende kleuren, zadels en handvaten. Met Missoun 3D CPQ maken we 3D-technologie ook toegankelijk voor kleinere organisaties. Klanten krijgen een compleet beeld van het product en de prijs doordat zij zelf online kunnen configureren en visualiseren. Onze klanten die 3D CPQ gebruiken hebben de klantervaring aanzienlijk verbeterd en realiseren maar liefst 30 tot 50% meer conversie.”

3D-configurator in 3 maanden gebouwd

Voor de ontwikkeling van Missoun PLM en Missoun 3D CPQ is gekozen voor het low-code platform van Mendix. De oprichters van Missoun hebben beide ruime ervaring in PLM en waren al bekend met Mendix. “We wisten dat we met het platform snel kunnen schakelen en veilige, flexibele cloud-native applicaties kunnen ontwikkelen”, zegt Cereghino. “Zo hebben we de 3D-configurator in slechts 3 maanden gebouwd. Ook kunnen we dankzij Mendix eenvoudig blijven optimaliseren en de apps aanpassen op basis van feedback van onze klanten. Daarbij is het prettig dat we dankzij de geïntegreerde security in het platform veilige en robuuste oplossingen kunnen bieden.”

Missoun maakt ook gebruik van de integratiemogelijkheden. Onder meer tussen de eigen PLM en 3D CPQ-oplossing, maar ook met e-commerceplatformen als Magento en Shopify. Voor een klein onderdeel van de oplossingen werkte Missoun met code.

De meeste 3D product configurators zijn maatwerk. Missoun 3D CPQ geeft klanten een standaard product waarmee ze binnen een maand live kunnen zijn. Dankzij de flexibiliteit van low-code kunnen klanten vervolgens zelf kleine aanpassingen doorvoeren zoals het toevoegen van een nieuwe kleur, zonder daarbij afhankelijk te zijn van Missoun.

Toetreding ISV-programma

Naast het ontwikkelen van de toepassingen met Mendix is Missoun ook toegetreden tot het Mendix ISV-programma. Sciuto: “We willen een lean startup zijn. Door ons partnership met Mendix konden we in korte tijd oplossingen ontwikkelen en snel naar de klant brengen, zonder grote investeringen te hoeven doen of funding binnen te halen. Dit was ons zonder Mendix nooit gelukt. Het licentiemodel maakt het bovendien mogelijk onze producten aan te bieden als volwaardige SaaS-oplossing en flexibel te zijn in ons pricing model. Zo betalen bedrijven voor de PLM-oplossing per gebruiker, en voor Missoun 3D CPQ per product. Die mogelijkheid is voor ons heel waardevol. Ook kunnen we nu onze oplossingen aanbieden via de Mendix Marketplace waarmee we wereldwijd potentiële klanten bereiken.”

Missoun opereert nu voornamelijk in Nederland en Italië, maar ziet ook buiten deze landen veel kansen. Cereghino: “Duitsland en Scandinavië zijn daarbij een logische volgende stap aangezien zij technologisch volwassen zijn en daar een grote afzetmarkt vormen voor zowel boten als fietsen. Verder blijven we uiteraard met Mendix onze oplossingen optimaliseren en uitbreiden zodat we onze klanten verder kunnen helpen digitaliseren en groeien.”

Progress Communications BW start week 17 tm 19 AWS Summit Amsterdam tm 30 mei 2023
AWS Summit Amsterdam liggend Nieuwsbrief  tm 31 mei 2023