Wouter Hoeffnagel - 11 mei 2022

Gartner: Selfservice-data en -analyses kan productiviteit verhogen

Gartner: Selfservice-data en -analyses kan productiviteit verhogen image

Terwijl CFO's zoeken naar manieren om de impact van inflatie op de marges te bestrijden, kunnen selfservice-analyse een cruciaal hulpmiddel zijn om de productiviteit van werknemers te verhogen. Dit blijkt uit een onderzoek van Gartner.

In december 2021 ondervroeg de marktonderzoeker 400 financiële executives. Hieruit blijkt dat de meest geselecteerde combinatie van waarde en technologie selfservicegegevens en analyses waren als aanjager van de productiviteit van werknemers (49%) Ten minste een op de vier respondenten ziet het ook als een aanjager van verhoogde organisatorische snelheid en wendbaarheid.

Concurrentievoordeel

"Twee van de drie CFO's hebben de prijzen verhoogd als reactie op de inflatie", zegt Alex Bant, hoofd onderzoek bij Gartner Finance. "Het vinden van manieren om de productiviteit en efficiëntie van het bedrijf te verbeteren in plaats van alleen de inflatiekosten aan klanten door te berekenen, zal echter op de lange termijn een concurrentievoordeel opleveren."

De geavanceerde data- en analyse- en AI-technologieën die voor hoge waarde zorgen (of naar verwachting leveren) en waarin de investeringen naar verwachting toenemen, zijn onder meer: selfservice data-analyse, geautomatiseerde machine learning (ML) en ML, cloudanalyse, grote data-analyse en voorspellende analyse (zie afbeelding 1).

Figuur 1: Waardefactoren die verband houden met digitale technologieën

gartner-self-service-CFOs-2022.jpg
Bron: Gartner (mei 2022)

Grotere digitale ambitie

"94 procent van de CFO's heeft een grotere digitale ambitie in 2022, maar ze maken zich zorgen of dit kan doorgaan in het licht van een tragere groei, hogere tarieven en druk op de winstgevendheid", aldus Bant. “Deze voortdurende investering in digitaal, zelfs als de groei vertraagt, gaat de winnende bedrijven over jaren onderscheiden naarmate de cyclus verbetert. We noemen dit digitale deflatie.”

Big data-analyse en voorspellende analyse zijn de belangrijkste technologiecategorieën voor het genereren van hogere inkomsten door het verbeteren van producten of diensten. Een op de drie financiële managers ziet daar duidelijke waarde in. ML- en cloudanalysetechnologieën worden gezien als de beste opties voor het verbeteren van de kostenefficiëntie, waarbij ongeveer een op de vijf respondenten hieraan de voorkeur geeft.

De volgende technologiedefinities zijn in het onderzoek gebruikt:

  • Self-service data-analyse verwijst naar technologie en processen die financiële gebruikers benutten met minimale betrokkenheid van IT-afdelingen. Dankzij low-code/no-code tools op gebieden als analyse en business intelligence, gegevensvoorbereiding en gegevenscatalogi, wordt selfservice nu ook op andere gebieden van gegevens en analyses ingezet. Dit komt omdat automatisering en augmentatie invloed hebben op alle aspecten van data en analyse.
  • Geautomatiseerde ML is het automatisch genereren van ML-modellen op basis van aangeleverde onbewerkte trainingsgegevens. Geautomatiseerde ML is bedoeld om de ontwikkelingssnelheid te verhogen en tegelijkertijd de behoefte aan modelontwikkelingsvaardigheden van een datawetenschapper te minimaliseren.
  • Cloudanalyse biedt analysemogelijkheden als een service en omvat een combinatie van database-, gegevensintegratie- en analysetools. Naarmate cloudimplementaties doorgaan, wordt de mogelijkheid om verbinding te maken met cloudgebaseerde en on-premises gegevensbronnen in een hybride model steeds belangrijker.
  • Big data-analyse maakt gebruik van informatie-assets met een hoog volume, hoge snelheid en/of een grote variëteit die kosteneffectieve, innovatieve vormen van informatieverwerking vereisen die meer inzicht, besluitvorming en procesautomatisering mogelijk maken.
  • Voorspellende analyses worden gebruikt om een reeks uitkomsten in de loop van de tijd te voorspellen en/of de verdeling van uitkomsten die zich voor een specifieke gebeurtenis kunnen voordoen. Dit laatste met behulp van technieken zoals op drijfveren-gebaseerde voorspellingen, tijdsgebonden voorspellingen en simulaties. Predictive analytics is een van de meest populaire use-cases voor financiële managers die hun prognoseprocessen automatiseren.

Gartner-klanten kunnen meer lezen in: 2022 Finance Technology Bullseye Report. Voor niet-klanten is meer informatie beschikbaar in de Guide to Building a Technology Roadmap.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024