Witold Kepinski - 12 mei 2022

SAP zet Mercedes-EQ Formula E Team in de hoogste versnelling

SAP zet Mercedes-EQ Formula E Team in de hoogste versnelling image

Mercedes-Benz Formule-E baas Ian James zegt concurrentievoordeel te hebben behaald door SAP toepassingen te implementeren. Hierdoor kan het Mercedes-EQ Formula E Team zich laten gelden in de ABB FIA Formula E World Championship, dat recent nog in Monaco werd gereden door Mercedes-EQ coureurs Stoffel Vandoorne en Nyck de Vries. Half mei 2022 wordt weer gereden in Berlijn. Dit meldt James tijdens de SAP Sapphire 2022 conferentie in Orlando in de VS.

De Formule E-auto's worden uitsluitend aangedreven door elektrische batterijen. Voor het Mercedes-EQ Formula E Team is deze sport een kans om indrukwekkende technologie te demonstreren – op het racecircuit natuurlijk, maar ook in de bedrijfsvoering die de auto en coureurs van het team ondersteunt.

SAP is cruciaal voor Mercedes-EQ Formula E, onder andere voor financiële controle en de ervaring (experience management) van fans.

Het Mercedes-EQ Formula E-team gebruikt SAP S/4HANA Cloud en experience management oplossingen om operaties uit te voeren en contact te maken met fans terwijl het naar de eerste plaats op het internationale racecircuit rijdt. Op en naast het circuit bewijst het team dat een intelligent bedrijf draait op innovatie en data, aldus Ian James.

Cloud

SAP S/4HANA Cloud werd snel door het raceteam in gebruik genomen. Ian James zegt dat de oplossing zowel een snelle implementatie als ondersteuning bood voor een team dat constant onderweg is, recent in Monaco en binnenkort in Berlijn.

Het cloud-gebaseerde raceteam vertrouwt op SAP S/4HANA Cloud om de gegevens die ze nodig hebben binnen handbereik te hebben. Dit helpt hen de financiële controle op het internationale racecircuit en de efficiëntie in een wereldwijde toeleveringsketen te vergroten.

Fans

Het team maakt ook gebruik van geavanceerde technologie om meer te weten te komen over een nieuwe generatie racefanaten. "Zonder de fans zou er geen sport zijn", zegt Ian James, teambaas van het Mercedes-EQ Formula E Race Team. "Het is enorm belangrijk om te begrijpen wat de fans van de sport willen."

Jongeren

En de demografie geassocieerd met de nieuwe sport is behoorlijk interessant. Uit gegevens die het ABB FIA Formula E Championship na het vijfde seizoen heeft vrijgegeven, blijkt bijvoorbeeld dat 72% van zijn volgers op sociale kanalen jonger dan 35 jaar was.

Experience Management

Het Mercedes-EQ Formula E-team gebruikt Experience Management - oplossingen van SAP en Qualtrics om de ultieme klantervaring te creëren. "We krijgen onmiddellijke feedback die ons helpt te identificeren waar we de benchmark stellen en waar er lacunes zijn en ruimte voor verbetering", aldus James.

Innovatie

Volgens Daimler-functionarissen (Daimler AG is eigenaar van de merken Mercedes-Benz en Mercedes-AMG), zal het bedrijf steeds meer verschillende volledig elektrische voertuigen op de markt brengen en zullen klanten de keuze hebben uit ten minste één elektrisch alternatief in elke Mercedes-Benz modelreeks. Volledig elektrische voertuigen kunnen de toekomst zijn van autoracen en de toekomst van ons dagelijks woon-werkverkeer, aldus Mercedes. Daar ligt komende jaren focus op waarbij het raceteam in augustus 2022 haar laatste wedstrijd zal rijden.

Fujitsu BW DIL vierkant week 9 tm 12-2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29