Redactie - 17 juni 2022

Rotterdam wil 'virtueel hek' middels slimme camera's en drones realiseren

Rotterdam wil 'virtueel hek' middels slimme camera's en drones realiseren image

Gemeente Rotterdam, politie, het OM, de Douane en de Rotterdamse Haven willen slimme camera's en drones gaan inzetten om een 'virtueel hek' te creëren tegen drugssmokkel, meldt RTL Nieuws. De partijen willen slimme camera's en drones in gaan zetten die in staat zijn om verdachte situaties te herkennen. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft een subsidie van 5 miljoen euro ter beschikking gesteld om het netwerk van camera's dat al aanwezig is in Rotterdam en de Rotterdamse Haven verder uit te breiden en slimmer te maken. 

Het cameranetwerk moet volgens Gemeente Rotterdam een 'virtueel hek' gaan vormen. Het netwerk van camera's moet de autoriteiten in staat stellen verdachte situatie sneller te kunnen signaleren waarmee ook de pakkans van criminelen wordt vergroot. De camera's worden voorzien van software die in staat is om voertuigen en personen te herkennen. 

Andere maatregelen die genomen gaan worden zijn systeemaanpassingen waardoor werknemers in de haven alleen nog toegang krijgen tot informatie over ladingen en ladingstromen die voor hen relevant is. Door deze toegang te beperken willen de autoriteiten de kans verkleinen dat deze gegevens in verkeerde handen kunnen vallen. 

De plannen moeten nog getoetst worden binnen een juridisch kader en aan de Nederlandse wetgeving. Het is daardoor nog niet duidelijk wanneer het slimme cameranetwerk in gebruik genomen zal gaan worden. 

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Fujitsu BW DIL vierkant week 9 tm 12-2024
Fujitsu BW en BN liggend DIL week 9 tm 12-2024