Redactie - 27 juni 2022

Gemeenten stoppen met fraudescorekaart DPS-Matrix

Gemeenten stoppen met fraudescorekaart DPS-Matrix image

Werk en Inkomen Lekstroom (WIL) heeft onlangs vragen van journalisten van radioprogramma Argos ontvangen over het gebruik van de DPS-matrix bij het aanvragen van een bijstandsuitkering. Na het nodige uitzoekwerk is besloten te stoppen met het gebruik van de DPS matrix.

Eerder meldde radioprogramma Argos dat de 'fraudescorekaart’, een Excel sheet die door 158 gemeenten gebruikt werd voor het bestrijden van bijstandsfraude, toch nog wordt gebruikt. Dit terwijl veel gemeenten in 2020 de stekker uit het systeem trokken.

De gemeenten Nieuwegein, IJsselstein, Houten en Lopik gebruiken een afgeleide versie van de fraudescorekaart: de ‘DPS-Matrix’. Na aanleiding van vragen van Argos gaan ze met het systeem stoppen.

WIL meldt: "De DPS-matrix hielp ons tijdens het eerste klantgesprek over het aanvragen van een uitkering. Hadden we voldoende informatie om snel een uitkering voor een klant te regelen? Of was er nog meer informatie nodig? Door gebruik van de matrix werd ruim 80 procent van de aanvragers niet onnodig belast met het overleggen van een grote hoeveelheid documenten. De matrix heeft bij WIL nooit bepaald of iemand wel of geen uitkering kreeg. Bij het in gebruik nemen van de DPS-matrix vertrouwden wij op de betrouwbaarheid van het rekenmodel erachter. Duidelijk is nu dat de matrix in de loop der tijd niet meer met enige regelmaat is gevalideerd. Dat wisten we niet. We zijn inmiddels gestopt met het gebruik van de DPS-matrix."

Lees hier het statement van het bestuur van WIL dd. 23 juni 2022

Lees hier het hele artikel van Argos.

 

Gartner BW start 5 juli tm 4 nov 2023 Axians BW MAESTRO start 28-9 tm 28-10
Axians MAESTRO BN start 28-9 tm 28-10