Witold Kepinski - 06 juli 2022

Renault Group en Atos starten dienst voor ontsluiten van industry data

Renault Group en Atos starten dienst voor ontsluiten van industry data image

Renault Group en Atos lanceren ID@scale (Industrial Data @ Scale), een nieuwe dienst voor het verzamelen en ontsluiten van industriële data. Deze oplossing is ontwikkeld om grootschalige industriële bedrijven te ondersteunen bij hun transitie naar Industry 4.0, ofwel Smart Industry.

ID@S stelt maakbedrijven in staat om industriële data te verzamelen en ontsluiten om zo hun operationele activiteiten en de kwaliteit van producten te verbeteren. ID@scale is ontwikkeld en in gebruik genomen in verschillende fabrieken van Renault en wordt door Atos geïndustrialiseerd en naar de markt gebracht.

Tijdens het productieproces creëren industriële bedrijven een enorme hoeveelheid data. Veel waardevolle data gegevens worden onvoldoende benut, als gevolg van de grote diversiteit hiervan en het gebrek aan standaardisatie en tijd. Dankzij ID@S zijn maakbedrijven nu wel in staat op effectieve en gestandaardiseerde wijze data te verzamelen van allerlei productiefaciliteiten - van diverse leveranciers, generaties, wereldwijde locaties en firmware updates - om deze vervolgens context te geven en beschikbaar te maken in de cloud. Met behulp van deze data kunnen productieprocessen worden geoptimaliseerd en opgeschaald en de kwaliteit van producten direct worden verbeterd. Een eenvoudige toegang tot gestandaardiseerde data via gebruiksvriendelijke analytische tools en dashboards faciliteert de inzet van ID@scale voor verschillende toepassingen op het niveau van productie, onderhoud, kwaliteitsbeheer en energievoorziening. Daarnaast kunnen industriële bedrijven met ID@scale aanzienlijk op energiekosten besparen door het monitoren van het energieverbruik van productielijnen.

Als onderdeel van haar digitale transformatiestrategie ontwikkelde Renault een oplossing om data op haar productiefaciliteiten te verzamelen. Voor elk productieproces zijn gegevens op gestandaardiseerde wijze verzameld en gestructureerd. Dit heeft geleid tot allerlei toepassingen op het gebied van productie, engineering, kwaliteitsbeheer, CSR en logistiek. De oplossing wordt inmiddels op grote schaal ingezet in 22 fabrieken. Meer dan 7.500 installaties en apparaten zijn aangesloten. Dit is gerealiseerd met gestandaardiseerde datasets die 50 productieprocessen vertegenwoordigen: van het lassen van autoframes en het spuiten van auto-onderdelen tot de productie van elektrische motoren en batterijen. Renault Group bespaart hierdoor nu al ruim 80 miljoen euro per jaar. Tegen 2023 heeft zij als doel om de oplossing ook in 35 andere fabrieken in te zetten door 22.000 apparaten aan te sluiten en naar verwachting zo jaarlijks ruim 200 miljoen euro te besparen.

Als speler in de digitale transformatie van de industriële sector versterkt en industrialiseert Atos Renaults oplossing. Hieraan geeft zij invulling door haar gecombineerde aanbod van technologische oplossingen, diensten en expertise in consultancy. Atos verrijkt ID@scale met haar Edge to Cloud-aanbod. Dit maakt het mogelijk real time analyses van grote volumes industriële data te verzamelen en deze te beveiligen met Edge to Cloud-platforms en te combineren met verfijnde AI-modellen door de inzet van Bull Sequana Edge-servers. De dienstverlening kan bovendien op maat worden gesneden voor verschillende bedrijven. Ook kan de oplossing wereldwijd, ongeacht de locatie, ‘as a service’ worden afgenomen. Een belangrijk onderdeel van het partnership tussen Atos en Renault Group zijn de consulting en services-teams van Atos waardoor het mogelijk is de oplossing wereldwijd toe te passen en te ondersteunen. Hiermee komt voor klanten een snelle en flexibele toepassing van connectiviteit, nieuwe datamodellen en analysemethodieken in enkele weken binnen handbereik, aldus de twee partners.

SentinelOne BW 04-09-2023 tm 16-10-2023 Axians BW MAESTRO start 28-9 tm 28-10
Netgear banner liggend start week 14