Redactie - 07 juli 2022

Avensus en DBHeroes gaan samenwerking aan

Avensus en DBHeroes gaan samenwerking aan image

De informatiebeveiliging in de zorgsector is complex. Het uitgebreide netwerk van zorgaanbieders, patiënten, zorgverzekeraars, overheidsinstanties, softwareleveranciers en andere belanghebbenden spelen een rol in het verzamelen, opslaan, verwerken en transporteren van enorme hoeveelheden informatie waaronder patiëntgegevens. Daarom gaan DBHeroes en Avensus een unieke samenwerking aan op het gebied van inrichting van databases en ondersteuning bij implementatie van NEN 7510.

Om patiënten het gewenste niveau van dienstverlening te kunnen bieden, is het noodzakelijk dat zorgverleners op ieder moment over betrouwbare informatie kunnen beschikken. Tegelijkertijd is het van belang dat gevoelige informatie niet in handen van ongeautoriseerde partijen valt om de privacy van de patiënt te beschermen.

Daarnaast vraagt het gezamenlijk gebruik van informatie door deze verschillende partijen om standaarden op het gebied van informatieopslag, berichtopmaak, communicatieprotocollen, definities en codering van medische termen en, niet in de laatste plaats, informatiebeveiliging.

NEN 7510 is dé norm voor informatiebeveiliging binnen de zorgsector in Nederland en is gebaseerd op ISO 27001 met extra aandachtspunten, specifiek bedoeld voor de zorg.

Vertrouwelijke informatie die uitsluitend beschikbaar is voor de patiënt en de zorgverlener die medische informatie kan inzien als dat strikt noodzakelijk is. Maar…. Dit gaat niet vanzelf. IT-beheerorganisaties van ziekenhuizen moeten hun IT-dienstverlening zodanig inrichten dat hun zorginstelling voldoet aan NEN 7510, 7512 en 7513 norm. Een norm die jaarlijks door een externe audit getoetst en geverifieerd wordt op de vereiste compliance.

DBHeroes en Avensus/Eshgro

DBHeroes heeft veel ervaring met data, databases en het daarbij toepassen van de NEN 7510-, 7512-en 7513-normen. DBHeroes adviseert en ondersteunt zorgorganisaties om de beschikbaarheid en integriteit van databases te waarborgen en deze te beveiligen tegen ongeautoriseerde toegang door middel van assessment en de implementatie van logging op databasesystemen.

Avensus heeft al ruim tien jaar ervaring bij het ondersteunen van een breed scala aan organisaties om hun informatiebeveiliging in te richten zowel in de zorg als daarbuiten. Hierbij is de aanpak zodanig gestandaardiseerd dat elke organisatie in een korte tijd kan voldoen aan de eisen van NEN 7510.

Door hun gedeelde kennis en ervaring met NEN 7510, ontstaat een synergie waarmee DBHeroes en Avensus gezamenlijk klanten kunnen ondersteunen in het behalen en behouden van de NEN 7510-certificering.

Progress Communications BW start week 17 tm 19 SLTN Vierkant
Axians MAESTRO BN start 28-9 tm 28-10