Wouter Hoeffnagel - 12 juli 2022

Uber Files: Belastingdienst en Uber onderhielden innig contact

Uber Files: Belastingdienst en Uber onderhielden innig contact image

De Belastingdienst onderhield innig contact met taxibedrijf Uber en overtrad hiermee mogelijk de wet. Zo zou de Belastingdienst lang hebben gedaan over het opsturen van bedrijfsinformatie die andere EU-lidstaten in Nederland hadden opgevraagd over Uber. Ook zou een belastingambtenaar vertrouwelijke informatie over gesprekken die de Belastingdienst voerde met deze lidstaten hebben doorgespeeld naar Uber.

Dit blijkt uit de Uber Files, meldt Trouw. De Uber Files is een datalek waarbij ruim 120.000 interne memo's, notulen en e-mailberichten van Uber zijn uitgelekt. Het lek is door The Guardian gedeeld met het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ). Ook Trouw, Het Financieele Dagblad en onderzoeksplatform Investico zijn hierbij aangesloten.

Informatie opgevraagd door EU-lidstaten

In diverse EU-lidstaten liepen vanaf 2014 onderzoeken naar Uber. Lidstaten vroegen hiervoor informatie op in Nederland, waar het hoofdkantoor van Uber is gevestigd. Denk hierbij aan kilometerstanden, btw-nummer en namen. De Belastingdienst is verplicht deze data bij een bedrijf op te vragen en over te dragen indien een andere EU-lidstaat daarom verzoekt.

“Ze (van de Belastingdienst, red.) hebben mij gezegd dat ze geen gevolg zullen geven aan binnenkomende lidstaat-verzoeken over chauffeur-data zodat wij ‘onze zaken op orde kunnen krijgen’", citeert Trouw uit een interne e-mail van de Europese belastingdirecteur van Uber. Enkele maanden later schreef de directeur: “De [Nederlandse belastingdienst] heeft ons tot nu toe weten te beschermen tegen het uitleveren van chauffeur-gegevens."

Nationale geheimhoudingsplicht

De Leidse hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek stelt dat de Belastingdienst hiermee in strijd met zijn nationale geheimhoudingsplicht heeft gehandeld. De hoogleraar wijst op artikel 67 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen.

De Belastingdienst meldt in een reactie aan Trouw dat naar aanleiding van vragen uitgebreid onderzoek is gedaan naar de omgang met Uber toentertijd. Hieruit zijn echter geen overtredingen naar voren gelopen en is gebleken dat de processen correct zijn verlopen. De woordvoerder wijst eveneens op geheimhoudingsplicht uit artikel 67 en meldt daarom geen verdere uitleg te kunnen geven.

Uber wil niet reageren op vragen over het contact tussen het bedrijf en de Belastingdienst. Wel meldt het zich in het algemeen aan alle verplichten te houden rondom het verstrekken van bedrijfsinformatie indien een overheid hiertoe verzoekt.

Meer informatie is hier beschikbaar.

DIC Security Day BW tm 1 juli 2025
DIC Security Day BN + BW tm 1 juli