Witold Kepinski - 20 juli 2022

Gouden Eeuw van toenemende investeringen in startups is voorbij

Een Gouden Eeuw van toenemende investeringen in Nederlandse ondernemingen is voorbij. Nederlandse startups en scale-ups hebben het afgelopen kwartaal circa 1,27 miljard euro aan durfkapitaal opgehaald. Dat is minder dan de helft van het kapitaal voor Nederlandse ondernemingen in het tweede kwartaal van 2021, toen de scene een recordkapitaal van 2,48 miljard euro ophaalde.

Dit is de uitkomst van EBITWISE's Dutch Venture Capital Quarterly, een driemaandelijkse analyse van alle gepubliceerde investeringsrondes door startups en scale-ups uit Nederland. De open source- resultaten laten zien dat, zoals de wereldberoemde startup-accelerator Y-Combinator tot nu toe in mei identificeerde, de financieringsvooruitzichten voor ondernemingen vervagen als gevolg van grote wereldwijde economische tegenslagen in verband met de oorlog in Oekraïne.

Grote investeringsrondes blijven achter
Vooral het aantal Series A t/m F deals is afgenomen. "Ons eerder open source Q1 2022-rapport bevat tien investeringsrondes die bestaan uit durfkapitaal van 25 miljoen tot 50 miljoen euro. Voor het tweede kwartaal is er geen dergelijke dealomvang. Dankzij een grote investeringsronde van 420 miljoen euro door Perpetual Next overschreed onze Nederlandse venture scene het afgelopen kwartaal nog steeds de grens van 1 miljard euro. Andere substantiële investeringen werden binnengehaald door Backbase, Pyramid Analytics, In3, Smart Photonics en TestGorilla."

Lees meer details op ebitwise.nl

SLTN Vierkant AWS Summit Amsterdam tm 30 mei 2023
DIL Dutch IT Leaders Linkedin liggend