Wouter Hoeffnagel - 03 augustus 2022

Helft van de bedrijven wil alleen salaris van best presterende werknemers verhogen

51% van de organisaties geeft de voorkeur aan salarisaanpassingen voor alleen de best presterende werknemers als beloningsstrategie voor werknemers. voor zowel loontrekkende als werknemers per uur als reactie op de stijging van de kosten van levensonderhoud door de aanhoudend hoge inflatie.

Dit blijkt uit onderzoek van marktonderzoeker Gartner onder 130 CFO's en CEO's. "Stijgende arbeidskosten behoren tot de meest negatieve invloed op de operationele cashflow, en hieruit volgt dat we momenteel een beperktere benadering van loonsverhogingen zien, hetzij door prestaties of in geselecteerde markten", zegt Randeep Rathindran, research vice president in the Gartner Finance practice. "Organisaties blijven kijken naar voordelen die verder gaan dan compensatie als een benadering om het personeelsverloop tegen te gaan en de kosten voor het werknemersbestand zo evenwichtig mogelijk te houden."

Verwachtingen voor algemene loonsverhogingen beperken

Ondanks een krappe arbeidsmarkt en een hoog personeelsverloop proberen CEO's en CFO's de verwachtingen voor algemene loonsverhogingen te beperken. Zeventig procent van de ondervraagden gaf aan dat loonsverhogingen alleen beschikbaar zijn voor de best presterende werknemers of voor werknemers in geselecteerde markten (zie figuur 1). Bijna een op de vier respondenten geeft de voorkeur aan de meest beperkte aanpak, waarbij loonsverhogingen alleen worden aangeboden aan toppresteerders in geselecteerde geografische markten waar de inflatie het ernstigst was.

gartner-inflatie-salarisverhogingen-2022.png
Figuur 1: De meeste CFO's en CEO's zijn van plan om de salarissen van werknemers aan te passen op basis van prestaties


Grootschalige loonsverhogingen tegenhouden

"Uit de gegevens blijkt dat leidinggevenden van plan zijn om grootschalige loonsverhogingen tegen te houden, en veel werknemers die salarisaanpassingen verwachten die de stijging van de kosten van levensonderhoud volledig compenseren kunnen teleurgesteld zijn", aldus Rathindran. Organisaties proberen volgens Gartner tijd te kopen om meer duidelijkheid te krijgen over de aanhoudend hoge inflatie, de dreiging van een recessie en de toestand van de arbeidsmarkt voordat ze belangrijke strategische verschuivingen maken."

Hogere compensatie in toekomst wel mogelijk

Rathindran zei dat hoewel CEO's en CFO's zich op korte termijn verzetten tegen salarisverhogingen over de hele linie, uit aanvullende onderzoeksgegevens blijkt dat ze plannen maken voor een hogere compensatie in de toekomst. Een meerderheid van de respondenten beschouwt permanente loonsaanpassingen als een primaire tactiek om talent te behouden, waarbij 43% van de respondenten aangeeft van plan te zijn om eenmalige bonussen in te zetten voor werknemers naast regelmatige loonsaanpassingen om talent te behouden. Nog eens 39% van de respondenten is van plan de loonaanpassingen aan de inflatie geheel of gedeeltelijk te indexeren.

Gartner-klanten kunnen meer lezen in het rapport 'CFO's Top Compensation Strategies to Counter Inflation'. CFO's en financiële leiders kunnen daarnaast deelnemen aan Gartner-onderzoek en aanvullende toegang krijgen door lid te worden van de Gartner Research Circle.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29