Wouter Hoeffnagel - 03 augustus 2022

Ransomware treft Duitse chipproducent Semikron

Ransomware treft Duitse chipproducent Semikron image

Chipproducent Semikron is getroffen door ransomware. De Duitse fabrikant meldt dat een deel van zijn netwerk is versleuteld. Bij de aanval is data gestolen, claimen de aanvallers.

Semikron richt zich op de productie van halfgeleiders en elektronische componenten. Het bedrijf is onder meer een grote speler op de markt voor windturbines; 35% van alle windturbines die jaarlijks worden geïnstalleerd maken volgens Semikron gebruik van zijn technologie. Het bedrijf telt 3.000 werknemers en is in Nederland actief vanuit Eindhoven. Het bedrijf telt acht productielocaties in Duitsland, Brazilië, China, Frankrijk, India, Italië, Slowakije en de Verenigde Staten (VS). Het bedrijf draaide in 2020 een omzet van 461 miljoen dollar.

Data gestolen

In een verklaring op zijn website bevestigt het bedrijf doelwit te zijn van een ransomware-aanval, die zou zijn uitgevoerd door een 'professionele hackersgroep'. De aanvallers claimen data te hebben gestolen van systemen van Semikron. Het bedrijf onderzoekt momenteel of deze claim waar is en welke data eventueel zijn gestolen.

Ook meldt het bedrijf dat een deel van zijn netwerk is versleuteld door de ransomware. Het volledige netwerk wordt momenteel onderzocht en opgeschoond. Ook zijn externe cybersecurity- en forensische experts ingeschakeld die het incident onderzoeken. Het bedrijf probeert de impact op werknemers, klanten en partners te minimaliseren.

SentinelOne BW 04-09-2023 tm 16-10-2023 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
SentinelOne bannercampagne BW BN 04-09-2023 tm 31-01-2024